Instituția Prefectului județul Bacău a decis să atace în instanță hotărârea de aprobare a bugetului și listei de investiții pe anul 2021 al Municipiului Bacău.
Hotărârea a fost aprobată în ședința din 20.04.2021, într-o formă modificată, 12 consilieri locali introducând un amendament cu posibile probleme de legalitate.
Decizia de a ataca hotărârea are la bază în primul rând argumente de natură legală.
Primul indiciu a fost faptul că secretarul general al municipiului, Ovidiu Popovici, a refuzat să contrasemneze hotărârea invocând că aceasta încalcă prevederile Constituției României, OUG 57/2019, Legea 24/2000 și Legea 273/2006 privind finanțele publice locale. Hotărârea a fost însoțită de rapoartele compartimentelor de specialitate care susțin punctul de vedere al secretarului.
În consecință, Instituția Prefectului a solicitat Consiliului Local Bacău reanalizarea de urgență a hotărârii și punerea în legalitate, urgența fiind motivată de termenul de 22.04.2021 de depunere a bugetului la AJFP Bacău.
Urmare a adresei noastre, primarul municipiului Bacău, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, a convocat de trei ori consilierii locali în ședință, dar de fiecare dată aceștia au decis fie să părăsească sala înainte de a vota ordinea de zi sau de a ajunge la dezbaterea de fond, fie să absenteze.
În aceste condiții, este evident că municipiul Bacău nu poate funcționa cu un buget asupra căruia planează suspiciuni de nelegalitate și care nu este acceptat de AJFP Bacău.
„Decizia de a ataca hotărârea a venit după ce am solicitat consilierilor locali să respecte legea și să aprobe un buget care îndeplinește condițiile de legalitate. Aceeași măsură se aplică pentru oricare dintre unitățile administrativ-teritoriale din județul Bacău unde nu s-au respectat condițiile legale de constituire a unui buget. Atrag atenția asupra faptului că orice zi de întârziere în luarea unei decizii corecte și legale înseamnă blocarea activității normale a administrației locale”, a declarat prefectul Leonard Bulai.
(Sursa: comunicat de presa Institutia Prefectului Judetului Bacau)
Sursa foto: facebook.com