Creşterea gradului de informare a cetățenilor în vederea reducerii riscului de victimizare şi de implicare a acestora în activităţi infracţionale reprezintă scopul principal al activităților preventive desfășurate de polițiștii băcăuani.

În cadrul tuturor activităților desfășurate de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bacau se pune accentul pe siguranţa cetăţeanului şi a bunurilor acestuia prin prisma identificării factorilor, zonelor şi a grupurilor de risc, precum şi pentru identificarea celor mai eficiente metode de intervenţie şi de aplicare a unor strategii optime de prevenire.

Astfel, în această săptămână, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, polițiști de proximitate din cadrul Secției 1 Bacău, Secției 2 Bacău și Poliția municipiului Onești, cu sprijinul jandarmilor, au desfășurat activități preventive, pe raza municipiilor Bacău și Onești, pentru informarea cetățenilor și conștientizarea de către publicul țintă a pericolelor existente în directă legătură cu furturile din locuință.

Polițiștii și-au propus, prin aceste activități, să aducă în atenția cetățenilor importanța propriilor atitudini în reducerea riscului în ceea ce privește furturile din locuințe, în vederea luării măsurilor elementare de precauție.

Activitățile au fost desfășurate în cadrul Comisiei Județene de monitorizare a activității preventive, alături de polițiștii Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, fiind prezenți și reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău și Grupării de Jandarmi Mobilă „Alexandru Cel Bun” Bacău.

În cadrul acţiunilor demarate, au avut loc întâlniri cu cetăţenii, în special cu persoanele vârstnice sau care locuiesc la parterul blocurilor, fiind făcute recomandări pentru responsabilizarea acestora cu privire la adoptarea unui comportament preventiv.

Poliţiştii au distribuit peste 500 de materiale informative şi au prezentat exemple ale unor victime care au suferit pagube importante, în urma neglijenţei în asigurarea locuinţelor, plasarea cheii de la uşă în locuri improprii sau lăsarea deschisă a uşilor şi ferestrelor când sunt plecați de acasă.

În acelaşi timp cetățenii au fost avertizaţi cu privire la pericolele iniţierii unor relaţii de prietenie cu persoane necunoscute, care prestează activităţi care de multe ori sunt doar pretexte pentru a pătrunde în locuinţe, anexe sau curţi şi a sustrage bunuri sau sume de bani.

Polițiștii fac încă o dată apel la cetăţeni să manifeste responsabilitate şi să adopte reguli minime de prevenire a victimizării :

– Asiguraţi-vă uşa cu încuietori sigure, lanţ de siguranţă, vizor; montaţi un interfon la intrarea în locuinţă; asiguraţi un iluminat corespunzător atât pe casa scării, cât şi în preajma anexelor;

– Nu deschideţi uşa locuinţei persoanelor necunoscute, chiar dacă acestea vă oferă spre vânzare produse tentante, pe care le puteţi considera a fi un chilipir.

– Atenţie la persoanele pe care le primiţi în locuinţă. Acordaţi mare atenţie legitimării acestora şi nu vă încredeţi în cărţile de vizită pe care vi le prezintă. În situaţia în care locuiţi la bloc, persoanele care oferă diverse servicii ar trebui să fie însoţite de preşedintele sau de administratorul asociaţiei de proprietari/locatari;

– Nu daţi drumul persoanelor care sună la interfon decât dacă le cunoaşteţi identitatea;

– Nu păstraţi în casă sume mari de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi;

– În cazul în care aţi pierdut o cheie, înlocuiţi imediat încuietoarea sau lacătul;

– Dacă vecinii dvs. sunt plecaţi de acasă şi observaţi ceva suspect la apartamentul lor (persoane necunoscute, urme de forţare, etc.) telefonaţi de îndată la 112 sau la cea mai apropiată secţie de poliţie. Cu cât poliția este anunţată mai repede, cu atât şansele de a prinde infractorii şi de a recupera bunurile sunt mai mari!

SURSA FOTO: bc.politiaromana.ro