Specialiştii din cadrul compartimentului Evaluarea si Promovarea Sanatatii, atrag atenţia populaţiei că, după postul îndelungat al Paştelui, tentaţia de a consuma alimente în exces, mai ales carne de miel şi de porc, preparate tradiţionale (drob, pască, cozonac, ouă roşii, maioneze etc.) şi băuturi alcoolice, poate duce la :
-dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune diareice, etc.)
-crize de ulcer gastro-duodenal (dureri în abdomenul superior, vărsături alimentare, arsuri retrosternale, etc.)
-acutizarea colecistopatiilor cronice (dureri în abdomenul superior, greţuri şi uneori vărsături, amar în gură, balonări, diaree, etc.)
-infarct de miocard şi tulburări de ritm cardiac (dureri precordiale sau retrosternale, lipsă de aer, palpitaţii, senzaţia de frică etc.)

Dacă vă confruntaţi cu simptomatologia mai sus amintită, prezentaţi-vă de urgenţă la medic !

Cumpăraţi produse numai din surse autorizate, verificate sanitar-veterinar şi în termen de valabilitate, întrucât există riscul apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi salmonelozelor (prin folosirea ouălelor de raţă la  maioneze şi creme ).

Utilizaţi pentru vopsirea ouălelor numai vopsea care are avizul Ministerului Sănătăţii. Menţionăm că unităţile sanitare publice cu paturi asigură pe această perioadă continuitatea asistenţei medicale precum şi asistenţa medicală de urgenţă atât prin liniile de gardă cât şi prin compartimentele primiri urgenţe. Aceste unităţi sunt Spitalul judeţean de Urgenţă Bacău, Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău, Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti, Spitalul Municipal Oneşti şi Spitalele Orăşeneşti Buhuşi şi Comăneşti, iar Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bacău funcţionează prin echipaje medicale de urgenţă corespunzătoare.

La nivelul unităţilor sanitare publice precum şi la nivelul Serviciului judeţean de Ambulanţă stocurile de medicamente şi materiale sanitare există în cantităţi corespunzatoare situaţiilor de urgenţă ce pot apărea în această perioadă.

De asemenea, continuitatea asistenţei medicale primare la nivelul judeţului Bacău este asigurată prin cele 5 centre de permanenţă existente în localitaţile Stănişeşti, Ghimeş Palanca, Agăş, Moinesti si Slanic Moldova care funcţionează în sistem de gardă.

În cazul în care este necesară asistenţa medicală de urgenţă, recomandăm populaţiei să apeleze numărul unic de urgenţă 112 sau să se prezinte la compartimentul Primiri – Urgenţe a unitaţilor sanitare publice, cel mai apropiat de localitatea de domiciliu.

SURSA FOTO: m.ebihoreanul.ro