Teatrul Municipal „Bacovia” marchează, pe 8 mai 2021, 70 de ani de Animație băcăuană, cu un program de evenimente pentru cei mici, dar și pentru cei mari.

Astfel, de la ora 11.00 va avea loc spectacolul „Cipollino”, regia Gheorghe Balint, în sala mare a teatrului, eveniment cu intrare liberă, în limita locurilor impuse de legislație și cu o programare telefonică în prealabil (0234/522828 sau 0753.090588).

Invitații de onoare ai acestui spectacol vor fi actorii seniori ai Teatrului de Animație.

Cei care vor veni la spectacol, dar și publicul larg, vor putea vizita pe parcursul întregii zile (10.30-19.00), în foaierul teatrului, Expoziția de fotografie „Animația, în culorile timpului”, care cuprinde fotografii din spectacole care s-au jucat de-a lungul timpului și Expoziția „Păpuși de poveste”, care va aduce în prim-plan păpușile îndrăgite de publicul larg.

Seara, de la ora 17.00, are loc spectacolul „Cei trei purceluși”, regia Gheorghe Balint, tot cu intrare liberă, în limita locurilor impuse de legislație și cu o programare telefonică în prealabil (0234/522828 sau 0753.090588).

Toate evenimentele din această zi sunt gratuite.

Scurt istoric al Teatrului de Animație:

Teatrul de Animaţie din Bacău („Licurici”, apoi „Vasile Alecsandri”) a fost înființat în 1951.

În 1950, în orașul Bacău funcționa de doi ani un teatru dramatic. Opt tineri entuziaști, selecționați dintre cei mai talentați artiști amatori, pleacă la Teatrul Țăndărică din București pentru a se iniția în tainele păpușilor. Teatrul de Animație Bacău a fost înființat la 8 mai 1951, mai întâi ca secție a Teatrului Dramatic Bacău.

Mai târziu, Petru Valter îi va schimba numele în Teatrul de Animație „Licurici”.

Primul regizor al acestui teatru a fost Radu Mircea Răţescu. Păpuşarii din primul spectacol (Căsuţa din ulcior) erau: Mariana Marinescu, Coca Priboianu, Fănel Lupu, Lucia Moldovanu, Olga Stanciu, Maria Cionca, Silvia Cionca. În acelaşi an îşi începe activitatea, care va dura câteva decenii, scenograful şi creatorul de păpuşi Valentin Prisecaru. În 1956 se inaugurează un nou sediu, cu toate dotările necesare: scenă, cabine, ateliere, foyer, garderobă, încălzire centrală.

În 1962 vine la conducerea teatrului regizorul Petru Valter a cărui prodigioasă activitate a durat aproape douăzeci de ani, până la tragica sa dispariţie. Petru Valter a fost unul dintre regizorii care au practicat un teatru al mijloacelor combinate, inspirat atât din procedeele cabinetului negru cât şi din cel japonez sau din teatrul tradiţional cu măşti românesc. Este inventatorul a numeroase dispozitive tehnice de iluminare pentru cabinetul negru care au fost brevetate. Lui Petru Valter i se datorează şi autonomizarea instituţiei în 1969 sub denumirea Teatrul de Animaţie „Licurici”, denumire care definea mai clar profilul acestui teatru. Tot Petru Valter a fondat Festivalul Ion Creangă,  care a devenit unul dintre festivalurile de gen cele mai prestigioase din ţara noastră.

De-a lungul anilor, Teatrul de Animație si-a format un nucleu de creatori remarcabili, o adevărată trupă, printre aceștia, cu roluri memorabile numărându-se Emilia Valter, Elena Solomon, Corneliu Dobrescu, Octav Serban, Adriana Stoian, Valentin Lozinca, Jorj Munteanu, Lucian Marinescu, Verona Marinescu, Elena Preda, Aurora Cioroabă, Sorina Moian, Liliana Isbândă.

La acest teatru a debutat regizorul Cristian Pepino (Aventurile unei vrăjitoare, 1973). A mai colaborat cu acest teatru şi regizorul Bogdan Ulmu (Aventurile popândăului Pop – 1983, Crăiasa fără cusur).

Dintre artiştii păpuşari menţionăm pe Emilia Valter, Corneliu Dobrescu, Elena Solomon, Octav Şerban, Sorina Moian, Aurora Cioroabă, Lucian Marinescu, Verona Marinescu, Silvia Ghelu, Jorj Munteanu, Ana Preda, Adriana Stoian, Valentin Lozincă. O altă generație de artişti păpuşari este reprezentată de: Mihaela Murafa, Laurenţiu Budău, Rodica Dănciulescu, Liliana Isbânda, Andreea Sandu, Marian Puiu Gheorghiu, Marlene Duduman, Mihai Chihaia, Tiberiu Ioniţă. În ultimii ani, s-au alăturat trupei Andi Andriucă, Tiberiu Gabor-Bitere, Ilinca Istrate Alina Neagu , Alex Giuseppe Torboli. Regizor tehnic este în prezent Adrian Costraș.