La 31 mai se marchează în calendarul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Ziua Mondială Fără Tutun. Tutunul este singurul produs consumat legal care poate ucide până la jumătate (50%) din cei care îl folosesc annual şi reprezintă cea mai prevenibilă cauză de mortalitate si morbiditate. Studiile ştiinţifice au dovedit deja că tutunul este un factor de risc major pentru bolile netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii și diabetul. La aceste date însă se adaugă şi cele privind riscul mai mare de a dezvolta forme severe și deces din cauza COVID-19 în cazul fumătorilor faţă de nefumători.

“Fumatul ucide 8 milioane de oameni pe an, dar dacă utilizatorii au nevoie de mai multă motivaţie pentru a opri fumatul, pandemia oferă stimulentul potrivit”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Se spune că „cei care renunță nu câștigă niciodată”, dar în cazul tutunului, cei care renunță sunt adevărații câștigători. De aceea, OMS a lansat o campanie de un an pentru Ziua Mondială Fără Tutun – tema „Angajează-te să renunți”. Campania își propune să ajute 100 de milioane de consumatori de tutun să facă o încercare de renunțare prin crearea de rețele de sprijin și creșterea accesului la servicii dovedite că îi ajută pe consumatorii de tutun să renunțe cu succes. Se ştie că dependenţa creată de nicotină, (“pofta de a fuma”), inclusiv asocierea fumatului cu componenta emoţională (“fumez să alung tristeţea, stresul), cu adoptarea unui comportament tipic devenit pentru fumător automatism de zi cu zi, (“fumez la o cafea”, “am grijă să am bani de ţigări” etc) pot face foarte dificilă de aplicat în practică decizia de nu mai fuma şi, mai ales, de a menţine comportamentul de nefumător.

Renunțarea poate fi o provocare, mai ales în condiţiile de stres social și economic determinat de pandemie. Din cei 1,3 miliarde de consumatori de tutun la nivel global, 60% și-au exprimat dorința de a renunța – dar doar 30% au acces la instrumentele care îi ajută să facă acest lucru cu succes. Cu servicii profesionale de sprijin, consumatorii de tutun își dublează șansele de a renunța cu succes. OMS solicită tuturor guvernelor să se asigure că cetățenii lor au acces la sfaturi scurte, linii de renunțare gratuite, servicii de încetare a serviciilor mobile și digitale, terapii de înlocuire a nicotinei și alte instrumente care s-au dovedit a ajuta oamenii să renunțe. Împreună cu partenerii, OMS va oferi oamenilor instrumentele şi resursele de care au nevoie pentru a face o încercare de renunţare cu succes. OMS, împreună cu partenerii săi, va crea și va construi comunități digitale în care oamenii vor găsi sprijinul social de care au nevoie pentru a renunța.

Acţiunile de tip “Renunţă şi câştigă!” vor ajuta fumătorii să încerce să renunţe, vor contribui la crearea unor medii mai sănătoase, care să favorizeze renunțarea la tutun, pledând pentru politici puternice de renunțare la tutun şi creșterea accesului la serviciile de încetare, creșterea gradului de conștientizare a tacticilor din industria tutunului.

“PROVOCAREA VERII: RENUNȚI ȘI CÂȘTIGI!” reprezintă o campanie de promovare a sănătății, destinată persoanelor care doresc să renunțe la fumat de la noi din ţară. Provocarea presupune renunțarea la fumat pentru o perioadă de șase săptămâni, respectiv între 1 iunie și 12 iulie 2021, inclusiv. În acest timp participanții vor beneficia de consiliere online, psihologică și medicală gratuită. Fiecare participant care va respecta regulamentul campaniei publicat pe pagina de internet, va putea participa la tragerea la sorți a Marelui Premiu, o excursie în valoare de 1200 euro. De asemenea, fiecare participant, va primi un premiu oferit de către Editura “Viață și Sănătate”.

Evenimentul este organizat de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie, Agenția Națională Anti-Drog, Societatea Română de Medicină a Familiei, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, Speranta TV, TVR Cluj, Radio Vocea Sperantei iar la nivel local, DSP, prin Compartimentul de Promovare a Sănătăţii. Înscrierile la concurs se pot face de pe site, în perioada 21 – 31 mai 2021.