Poliţiştii băcăuani au oprit în trafic autobuze, microbuze, precum şi alte autovehicule de transport persoane sau mărfuri. Activităţile au avut loc, simultan, în toate statele membre ale U.E.

Pe parcursul săptămânii 10 – 16 mai a.c., Direcţia Rutieră a Poliţiei Române a coordonat, la nivel naţional, o acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de conducătorii autovehiculelor de transport public de persoane mai mare de 8+1 locuri și de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

În cele 7 zile, controalele polițiștilor au urmărit respectarea, de către șoferii profesioniști, a vitezei legale, utilizarea centurilor de siguranță, funcționarea corespunzătoare a aparatului tahograf, respectarea perioadelor de conducere ori de odihnă, documentele obligatorii ale conducătorilor auto, ale vehiculului ori cele ale operatorilor de transport.
În ceea ce-i privește pe conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă, controalele au vizat și respectarea limitei maxime admise, a greutății mărfurilor sau fixarea corespunzătoare a acestora, precum și respectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase.

În urma acţiunii care a avut loc şi pe principalele artere rutiere din judeţul Bacău, poliţiştii au oprit pentru control peste 1000 de vehicule de transport marfă şi 579 mijloace de transport de persoane. Astfel, ca urmare a neregulilor constatate în cazul autovehiculelor de transport marfă, poliţiştii au aplicat 243 de amenzi din care, 42 de sancţiuni contravenţionale pentru diferite nereguli tehnice, 57 pentru abateri de la regimul legal de viteză, 18 pentru nepurtarea centurii de siguranţă, 5 pentru conducere sub influenţa alcoolului şi restul pentru alte abateri.

În urma neregulilor constatate în cazul autovehiculelor de transport, poliţiştii au aplicat 143 de amenzi.

Acţiunile poliţiştilor rutieri au vizat diminuarea riscului rutier, prin prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere grave.