Informarea elevilor și a cadrelor didactice în vederea reducerii riscului de victimizare şi de implicare a acestora în activităţi infracţionale reprezintă una din prioritățile activităților preventive desfășurate de polițiștii băcăuani. Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au organizat și desfășurat în municipiul Bacău, în această săptămână, activități cu caracter preventiv, pentru prevenirea delincvenței juvenile, precum și pentru promovarea ofertei educaționale pentru instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, care formează specialiști, potrivit nevoilor Ministerului Afacerilor Interne.

Activitățile au fost desfășurate în municipiul Bacău la Liceul Teoretic „Henri Coandă”, Colegiul Tehnic ”Dumitru Mangeron”, Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny” și Liceul Tehnologic ”Grigore Antipa” și au vizat siguranța elevilor la școală, acasă sau în comunitate, precum și metode de prevenire a victimizării. În timpul întâlnirilor au avut loc dezbateri privind prevenirea violenței în școli, comportamente antisociale generatoare ale delincvenței juvenile, consecințele comportamentului deviant și siguranța pe internet. Totodată, eleviii au primit răspunsuri la curiozitățile referitoare la profesia de polițist.

În perioada următoare, polițiștii vor continua activitățile de prevenire a delincvenței juvenile precum și a victimizării minorilor, în unitățile școlare din județ. Recomandări pentru elevi în vederea prevenirii violenţei în şcoli:

– Fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii! Evitaţi prietenia persoanelor violente, sau conflictuale! – Nu vă lăsaţi influenţaţi de ceilalţi! Analizaţi singuri riscurile la care vă expuneţi pe baza educaţiei primite şi a propriei experienţe!

– Daca vreun coleg sau prieten vă roagă să faceţi ceva cu care voi nu sunteţi de acord, refuzaţi categoric, indiferent de promisiunile sau ameninţările primite.

– Spuneţi-le prietenilor voştri să nu răspundă cu violenţă la provocările altor grupuri şi atrageţi-le atenţia asupra consecinţelor comiterii de fapte antisociale!

– Când sunteţi jigniţi sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunţaţi profesorii, părinţii şi poliţia, pentru a fi ajutaţi.

– Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulaţi să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victima acestora!