În data de 14 mai 2021, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău sărbătorește 28 de ani de când instituţia poartă pe frontispiciu numele marelui biolog ION BORCEA şi 63 de ani de la apariţia primelor preocupări de ştiinţele naturii pe meleaguri băcăuane (în anul 1958 a fost angajat primul specialist biolog în cadrul Muzeului Regional Bacău).

Începând de vineri 14 mai 2021, „Grădina Senzorială” din curtea Muzeului de Ştiinţele Naturii Bacău, va fi deschisă pentru publicul interesat, ca parte turului complet de vizitare. Este un proiect implementat în anii 2020-2021 şi finanţat de Consiliul Judeţean Bacău.

Accesul vizitatorilor se va face restricţionat, conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezenţa virusului Sars Cov 02. Pentru a avea acces, persoanele trebuie aibă temperatura sub 37,3 grade, să poarte mască pe toată perioada prezenţei la Muzeul de Ştiinţele Naturii Bacău.

Grădina Senzorială oferă vizitatorilor ocazia de a admira o colecţie de plante ornamentale care cuprinde cca. 150 de taxoni, care îmbogăţesc colecţiile de plante vii ale Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău. Grădina reprezintă un loc destinat învăţării dar şi relaxării deopotrivă prin diversitatea şi modul de expunere a unor specii de plante cu valoare ornamentală. Aşadar, rolul grădinii senzoriale este de a te relaxa și încânta, iar acest lucru se poate întâmpla doar prin stimularea simțurilor.

Curtea muzeului s-a transformat într-o Grădină senzorială, care oferă vizitatorilor ocazia de a admira specii care să le încânte simţurile. Cei ce ne vor păşi pragul, vor avea ocazia să-şi testeze simţul mirosului în preajma rondului cu plante aromatice. Simţul auzului, simţul tactil dar şi simţul văzului vor fi încântate de prezenţa mai multor module interactive dar şi de prezenţa rondurilor cu plante vii dedicate fiecăruia dintre simţurile vizate. De asemenea a fost amenajată o alee senzorială, spaţiu unde vizitatorii pot să testeze anumite materiale provenite din natură, dar şi din mediul antropic. Proiectul a vizat şi construirea unui gard care să creeze un context prietenos pentru vizitatori. Grădina muzeului dispune acum de spaţii dedicate expoziţiilor în aer liber, acestea fiind necesare mai ales în contextul existent, când activităţile în spaţii închise au fost restricţionate.

Circuitul grădinii include un rond conceput pentru simţul vizual, unde vizitatorii pot remarca frumusețea si delicateţea florilor. Speciile de plante sunt grupate astfel încât acestea să asigure un decor eşalonat din primăvară până în toamnă. Începând din primăvară, pot fi admirate diferite soiuri de lalele, zambile, narcise, brânduşe şi ghiocei , care cuceresc prin simplitatea, forma lor grațioasă și culorile puternice.

În rondul vizual sunt prezentaţi şi diferiți arbuşti şi arbori decorativi prin habitus şi frunziş: arţar roşu japonez, tuia aurie , tuia globulară şi tuia Smaragd.

În sezonul estival, vizitatorii sunt invitaţi să admire diferite aranjamente florale multicolore, formate din trandafiri copăcel, trandafiri pitici, crini, potentile, anemone şi plante anuale.

Toamna, vizitatorii se pot bucura de florile spectaculoase ce înfloresc în acest sezon, diferite soiuri de crizanteme/tufănele , dalii  şi steluţe de toamnă , care surprind prin diversitatea cromatică şi prin frumuseţea lor deosebită.

Apa poate fi un instrument minunat în accentuarea anumitor zone și în creionarea unei atmosfere memorabile. Astfel, o putem auzi atunci când e prezentă sub forma unei cascade, poate fi simțită dacă stropește sau dacă se află într-o fântâniță sau bazin în care o poți atinge, poate fi văzută în oricare din formele în care este proiectată și poate stimula chiar și simțul olfactiv dacă este folosită în combinație cu diverse plante sau materiale. Plantele de la nivelul stâncăriei din spatele cascadei, cât și cele din interiorul rondului destinat pipăitului, ne oferă posibilitatea de a testa de la o senzație fină de catifea pe care o simțim la atingerea unor frunze, la senzația răcoroasă a ierbii grase sau a mușchilor printre degete, până la frunzele aspre și
înțepătoare cum sunt cele ale coniferelor.

În cadrul rondului olfactiv al grădinii senzoriale, plantele prezente în spațiul expozițional se remarcă prin multiplele lor însușiri, precum mireasma, culoarea și polenul, atrăgând astfel diverse insecte, printre care se numără fluturii și albinele polenizatoare, constituindu-se astfel un microhabitat propice pentru observație și relaxare. Alături de frunzele decorative sau culorile atractive ale petalelor, plante din acest rond, ca lavanda, menta, menta pisicii, capătă o semnificație specială prin potențialul lor de a degaja uleiuri volatile care se lasă descoperite treptat, ca într-o simfonie a cunoașterii la nivel senzorial.

Parcurgând acest rond, indiferent dacă este primăvară, vară sau toamnă, oaspeții Muzeului se pot delecta cu această sinestezie (îmbinare de senzații diferite) și își pot găsi starea de bine în prezența plantelor cu flori delicate aflate atât spre exteriorul rondului, cât și în ghivece decorative cu formă de cupă. Pot fi enumerate specii de plante ornamentale precum:
zambile ,zambilă oranj, zambilă roșie, zambilă roz, zambilă roșie, zambilă purpurie, narcise, petunii, crăițe, dar și plante aromatice.

Cunoscute mai mult pentru utilizările lor medicinale, menta, lavanda sau roinița vor capta, cu siguranță, atenția publicului prin parfumul emanat de frunze și flori, oferind o stare specială de liniște și de întoarcere spre sine, care va îndemna la noi vizite în acest spațiu privilegiat. Rondul destinat auzului începe să prindă și el contur. Desigur, suntem la început, plantele trebuie să mai crească puțin pentru a putea auzi acel foșnet care vine în completare cu zumzetul insectelor și clopoțeii din copacul de lângă rond. În grădina senzorială totul este studiat cu înțelepciune și meticulozitate. Nu numai plante și flori, ci și umbră și lumină, mirosuri și culori, gusturi și sunete.

Grădina senzorială este benefică pentru toată lumea, deoarece ne poate stimula simțurile și relaxa mintea cu beneficii semnificative pentru corp. Obținerea unui spațiu de relaxare înconjurat de flori, plante, mirosuri plăcute și sunete nu poate reprezenta decât un pas înainte spre dorința de a restabili contactul cu natura. Și acest lucru este întotdeauna bun.

De asemenea, laturile perimetrului grădinii senzoriale sunt decorate cu specii de plante ornamentale urcătoare.