În data de 18 mai 2021, la nivel mondial se serbează „Ziua Internațională a Muzeelor”. Tema pentru anul 2021 este ,,The Future of Museums: Recover and Reimagine” (Viitorul muzeelor: redresare şi reinventare). Acest slogan invită muzeele, profesioniștii și comunitățile lor să creeze, să își imagineze și să împărtășească noi practici de comunicare, noi modele de afaceri pentru instituțiile culturale și soluții inovatoare pentru provocările sociale, economice și de mediu din prezent. În contextul actual, impus de pandemia prin care trecem, muzeele trebuie să se reinventeze. În timp ce acestea îşi îndeplinesc misiunea primară a lor – colectare, conservare, comunicare, cercetare şi realizarea de expoziţii – muzeele trebuie să identifice noi modalități de a-și pune în valoare colecțiile, istoriile și moștenirile lor. Acest eveniment este un prilej pentru a pleda pentru muzee ca factori cheie în redresare, pentru reinventarea viitorului muzeelor și a rolului lor în societățile noastre ca motor în recuperarea și inovația în era post-Covid.
Cu acest prilej, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” vă invită să vizitați expozițiile deschise către public la cele trei subunități ale sale.
La ”Muzeul de Științele Naturii” sunt deschise expozițiile permanente: ”Păduri din România”, „Ocrotirea naturii”, „Flori din adâncurile Terrei” și expozițiile temporare: „Mirodeniile – poveşti cu gust”, „O lume dispărută”, „Superorganismul – viaţa complexă a termitelor”, „Superorganismul – viaţa secretă a furnicilor”, „Personalităţi băcăuane – Prof. Univ. Dr. Gheorghe Hasan”, „Exponatul lunii – călugăriţa gigant de frunze moarte (Deroplatys desiccata)” şi „Valoarea cărții – Ornitologia”. De asemenea, o plimbare în sera muzeului şi în grădina senzorială amenajată recent în aer liber, va fi prilej de relaxare, o ocazie de a vedea specii de plante interesante și de a afla detalii privind biologia lor.
O vizită la Vivariu vă oferă posibilitatea să observați animale vii. Astfel, puteți accesa informații științifice și puteți afla lucruri interesante despre specii exotice și autohtone de pești, amfibieni, reptile și păsări. Puteţi afla informaţii legate de valorificarea cânepei de-a lungul timpului, vizitând expoziţia „Cânepa – trecut, prezent şi viitor”. Exponatul lunii mai este o specie de amfibieni – broasca râioasă verde (Bufo viridis).
Oferta culturală a subunităţii Observatorul Astronomic „Victor Anestin” cuprinde expoziţia permanentă „Universul de la Pământ la stele”, cu următoarele teme: „Sistemul solar”, „Astronautica”, „Grupuri stelare”, „Evoluţie stelară”, „Forma şi evoluţia Universului” şi expoziţia temporară: „Astronomia în Antichitate”.
Accesul vizitatorilor se va face restricţionat, conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezenţa virusului SARS-CoV-2. Pentru a avea acces, persoanele trebuie să aibă temperatura sub 37,3 grade şi să poarte mască pe toată perioada prezenţei în incinta spaţiilor expoziţionale.
Programul de vizitare este:
Muzeul de Științele Naturii: 8.00 – 16.00
Vivariu: 8.00 – 16.00
Observatorul Astronomic „Victor Anestin”: 8.00 – 16.00