În ultima perioadă, s-au înmulțit cazurile prin care se semnalează prezența urșilor în apropierea localităților sau pe potecile turistice. Primăriile Pârgărești, Nicolae Bălcescu, Palanca, Parincea au transmis informări în acest sens.

Prezența urșilor a fost semnalată prin mesajele Ro Alert și la Slănic Moldova, Oituz și Mănăstirea Cașin.
Potrivit datelor AJVPS Bacău, populația de urși a ajuns la acest moment la 63 de exemplare, în creștere față de anul trecut, pe fondurile pe care le administrează asociația.
„Este evident că la acest moment trebuie găsită o soluție legală pentru a preîntâmpina orice tip de incidente, în special cele soldate cu pierderea vieților omenești, așa cum a fost regretabilul deces al unui cetățean din Bârsănești, acum doi ani. Știu că până acum soluția a fost relocarea, dar nici măcar o astfel de acțiune nu a mai avut loc din 2019 încoace. La nivel local, autoritățile dau dovadă de toată bunăvoința, în limitele pe care legea le permite, dar cred că autoritățile centrale trebuie să găsească o soluție cât mai rapid.
De aceea, voi transmite cât de repede Ministerului Mediului punctul nostru de vedere și situația statistică din județul Bacău. Voi acționa ca un mediator între organizațiile de profil și cei care solicită măsuri mai stricte, astfel încât, la final, interesul cetățenilor sa primeze”, a declarat prefectul Leonard Bulai