Asociația Elevilor din Bacău a emis un comunicat de presă în care își exprimă nemulțumirea față de propunerile administrației Municipiului Bacău legate de negocierea unei rectificări bugetare, respectiv diminuarea fondurilor pentru bursele elevilor. Redăm, integral, comunicatul de presă:

Elevii entuziasmați că vor putea într-un final să își vadă drepturile respectate, precum le sunt colegilor lor din alte municipii, reședințe de județ vor fi nevoiți să stea cu sufletele la gură și telefoanele în apropiere vineri 09.07.2021 pentru a afla dacă vor fi luați în derâdere de către administrația locală încă o dată sau dacă își vor respecta promisiunile făcute prin intermediul HCL111/2021. În urma unor informații apărute în spațiul public, administrația băcăuană își dorește negocierea unei rectificări bugetare, în care a fost cuprinsă și o diminuare a fondurilor alocate pentru burse cu 5.000.000 de lei, modificare care ar conduce la subfinanțare și, în consecință la lipsa plății burselor pentru un semestru școlar.

Cum ar putea un municipiu cu sute de elevi să aibă un buget anual de 7 milioane de lei pentru acordarea burselor? Răspunsul este unul simplu, se vor face uitate drepturile acestora, prin diminuarea fondurilor cu 5 milioane de lei.Renunțarea la intrarea în legalitate în vederea majorării fondurilor pentru altele este un exemplu clar al deschiderii față de cetățenii care se bucură de o cunoaștere mai bună a unei nișe a legislației și care își doresc să aducă la cunoștința executivului cadrul legal al activității acestuia. Astfel, putem declara că speranțele și energia noastră drept asociație ce activează pe teritoriul municipiului Bacău au fost irosite în ceea ce privește informarea administrației care ori ignoră intenționat aceste aspecte, ori nu are capacitatea de a le înțelege sau de a le aplica în mod corect. 

Pe lângă nedreptatea pe care elevii ar trebui să o sufere în urma unei astfel de modificări, aceștia încă simt pe propria piele dezinteresul aleșilor locali, care chiar și până în momentul de față, după încheierea anului școlar, nu au depus un proiect de hotărâre de consiliu local pentru acordarea burselor în semestrul al II-lea al anului școlar 2020-2021. Discuții, comunicate de presă, participări la consiliile locale par să nu fie de ajuns pentru a ajunge la nivelul rugăminților care par a fi necesare pentru a se stabili un tipar clar spre intrarea în legalitate. 

Educația și viitorul municipiului nu par a se afla pe lista de priorități a persoanelor care sunt gata să le pună la bătaie într-un joc de noroc, în cadrul unei negocieri care dezavantajează sute de elevi băcăuani. Fondurile ne sunt tăiate, semestrul al II-lea din acest an școlar se dorește a fi luat în calcul undeva în viitor spre niciodată. Așadar stăm și ne întrebăm, când vom simți noi, elevii rezultatele efective ale acestei „bune guvernări”?