Polițiștii locali au desfășurat o acțiune de informare a persoanelor care se deplasează prin municipiul Bacău cu bicicleta sau cu trotineta electrică. Pentru buna informare a publicului în ceea ce privește circulația vehiculelor de tip bicicletă și trotinetă electrică pe drumurile publice, precum și pentru prevenirea evenimentelor rutiere în care pot fi implicate aceste tipuri de vehicule facem următoarele precizări:

* bicicletele, trotinetele electronice și vehiculele trase sau împinse cu mâna intră în categoria vehiculelor care circulă pe drumurile publice care nu trebuie să fie înmatriculate sau înregistrate.

* pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani.

* pentru conducătorii de biciclete şi trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, casca de protecție este obligatorie atunci când se deplasează pe partea carosabilă;

* dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, bicicletele şi trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă iar în lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h;

* pe trotuar, în afara zonei special destinate pentru circulația acestor tip de vehicule este interzisă circulația bicicletelor și a trotinetelor electrice;

* este interzis transportul pasagerilor pe trotineta electrică.

* bicicletele şi trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.

* în cazul în care pe drumul public circulă mai multe biciclete sau trotinete electrice, acestea trebuie conduse numai pe un singur rând.

* este interzis conducătorilor de biciclete și trotinete electrice ca atunci când circulă pe drumul public, să traverseze drumul pe trecerile destinate pietonilor în timp ce se deplasează pe vehicul.

Este foarte important de reținut și faptul că, nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție şi se sancționează cu amenda de la 590 lei la 870 lei, iar pentru nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancţionează cu amenda prevăzută de la 870 lei la 1.160 lei.