În cursul lunii iunie, ITM Bacau a controlat 242 de angajatori aplicand 45 amenzi care au totalizat 513.700 lei. Inspectorii de muncă din cadrul corpului de control relaţii de muncă au verificat 142 de angajatori la care lucrau 9754 de salariați. Au fost aplicate 29 sancţiuni contravenţionale, din care 4 avertismente și 25 amenzi  în valoare totală de 363.700 lei.

Astfel, au fost depistați 7 angajatori care practicau muncă fără forme legale (57 persoane), fiind aplicate un avertisment si 7 amenzi pentru munca la negru, în valoare de 310.000 lei.

Tot în domeniul relaţiilor de muncă au mai fost aplicate sancţiuni pentru:

  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca suplimentara;
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca de noapte;
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind repausul saptamanal;
  • nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă  au fost controlaţi  100 agenţi economici. Pentru neconformităţile depistate, au fost aplicate 20 sancţiuni contravenţionale  în valoare totală de 150.000 lei și 281 avertismente.

Tot in acest domeniu au  fost inregistrate 19comunicari de evenimentedintre care3 accidente mortalesi 16 fiindsoldate cu incapacitate temporară de muncă.

Principalele nereguli sanctionate au fost :

  • nerealizare masuri  dispuse la controlul anterior
  • instruire necorespunzatoare
  • lipsa control medical
  • neintocmire plan de prevenire si protectie
  • echipamente de munca necorespunzatoare

“In campania de verificare a respectarii masurilor de protectie a salariatilor impotriva noului coronavirus, in luna mai, inspectorii ITM au efectuat 102 controale. In timpul actiunilor de verificare au fost gasite 82 de neconformitati  fiind aplicate 81 de avertismente si o amenda in valoare de 1.000 lei. Principalele nereguli sanctionate au fost lipsa sau purtarea necorespunzatoare a mastii de protectie de catre salariati  ,  neasigurarea triajului observational la intrarea in societate , lipsa unei persoane desemnate pt verificarea temperaturii si triaj epidemiologic, firmele nu au revizuit evaluarea factorilor de risc in contextul pandemiei cu noul coronavirus si unii operatori economici nu au luat masuri sa afiseze la loc vizibil masurile cu privire la prevenirea imbolnavirii cu virusul Sars-CoV-2.

Pe parcursul lunii iunie au fost înregistrate 49 de sesizări, toate fiind soluționate. Majoritatea reclamațiilor, în număr de 36, au avut ca obiect neplata unor drepturi salariale, restul petenților reclamând încălcări ale legislației muncii referitoare la: concedierea individuală, munca nedeclarată, neplata orelor suplimentare sau refuzul angajatorilor de a elibera adeverințe”, precizează comunicatul ITM Bacău.