Instituția Prefectului județul Bacău a organizat joi, 1 iulie 2021, o întâlnire cu reprezentanții Horeca Bacău, un sector afectat semnificativ de restricțiile impuse de pandemia Sars-Cov 2.
Întâlnirea a avut drept scop informarea cu privire la Schema de ajutor de stat pentru Horeca, lansată de Ministerul Economiei și identificarea problemelor din legislație sau a celor apărute la depunerea actelor.
În acest sens, chestiunile semnalate de asociația de profil (privind termenele de eliberare a autorizațiilor de funcționare și a certificatelor de clasificare) au fost transmise la Ministerul Economiei pentru un punct de vedere cât mai rapid, având în vedere termenul limită de depunere a solicitărilor, respectiv 20 iulie 2021, ora 20.00.
Prin măsura lansată pentru industria HoReCa, firmele vor primi o despăgubire de 20% din diferenţa între cifra de afaceri din 2020 şi cea din 2019. Pentru înscriere sunt necesare trei documente, după cum urmează: autorizația de funcționare din 2019, autorizația de funcționare din 2020, un raport de expertiză despre proveniența pe CAEN-uri a cifrei de afaceri pe care o poate furniza orice expert contabil sau auditor.
Procedura este 100% online, iar schema nu este făcută pe principiul primul venit, primul servit. Întreaga suma alocată se împarte proporțional tuturor beneficiarilor eligibili. Bugetul alocat programului e de 2,5 miliarde de lei.
Cred că întâlnirea cu beneficiarii direcți ai acestei măsuri de sprijin a fost mai mult decât utilă. Doar discutând față în față am aflat care sunt problemele reale, lacunele legislative și am reușit să transmitem chiar astăzi o solicitare la Ministerul Economiei pentru a ne oferi clarificări. Procedura de depunere este simplă, online. Cred că măsura își va atinge scopul, de a sprijini afacerile din acest domeniu în încercarea de a-și recupera pierderile din ultimul an”, a declarat prefectul Leonard Bulai.