În perioada 20-22 august a.c., pe raza judeţului Bacău s-au desfăşurat activităţi specifice, pentru disciplinarea participanților la traficul rutier, respectiv pietoni, biciclişti sau căruţaşi, prin respectarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice.

Obiectivul principal al acţiunii a fost impunerea respectării legislației rutiere de către pietoni, bicicliști și căruțași, urmărindu-se, totodată şi sancţionarea celorlalţi participanţi la trafic, depistaţi că se abat de la respectarea prevederilor legale. Și conducătorii auto au fost în atenția polițiștilor care au verificat dacă se aflau la volan sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Astfel, atât pe drumurile naționale, cât și în municipii și localități din mediu rural, polițiștii băcăuani au organizat mai multe filtre rutiere, cu scopul de a atrage atenția participanților la trafic, în special bicicliștilor, căruţaşilor şi pietonilor cu privire la comportamentul în trafic, pentru reducerea accidentelor rutiere.

În cadrul acţiunii, în cele trei zile au fost aplicate 582 de sancţiuni contravenţionale, din care 506 la regimul rutier.

Pentru nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor pe drumurile publice au fost sancționate 73 de persoane. Au fost depistaţi cu nereguli 23 de căruţaşi şi 17 pietoni indisciplinaţi. Şi conducătorii auto au fost în vizorul poliţiştilor, fiind aplicate 11 sancţiuni contravenţionale pentru conducere sub influența alcoolului.

De asemenea, au fost reţinute 61 de permise de conducere şi au fost retrase 12 certificate de înmatriculare. Polițiștii reamintesc

Conducătorilor de atelaje cu tracțiune animală că sunt obligaţi să conducă animalele astfel încât să nu constituie un pericol pentru ei şi ceilalţi participanţi la traficul rutier, implicit aceasta presupune a nu se folosi pentru tracţiune pe drumurile publice animale care au comportamentul agresiv atunci când în apropierea lor circulă alte autovehicule!

Bicicliștilor că bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.

Pietonii sunt sfătuiţi să traverseze drumurile publice numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor, după ce s-au asigurat în prealabil că din ambele sensuri nu se apropie nici un autovehicul.