În data de 20.08.2021, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bacau s-a autosesizat cu privire depozitarea necorepunzătoare a unor deșeuri din demolări (pamânt, beton, piatră) folie, polistiren,azbociment etc, pe un teren situat în extravilanul comunei Nicolae Bălcescu, proprietatea unei persoane fizice.
O echipă de comisari a verificat legalitatea acestor depozitări de deșeuri și s-a constatat că a acestea nu erau gestionate conform Legii 211 din 2011 privind regimul deșeurilor. Proprietarul terenului a declarat că o parte din deșeuri (deșeuri de folie, polistiren, rigips) au fost ”transportate noaptea pe proprietatea sa de către persoane necunoscute ”, fără a face insa o sesizare în acest sens.
S-au dispus măsuri privind interzicerea eliminării deșeurilor de orice fel prin depozitare/ardere sau îngropare și predarea deșeurilor către un agent economic autorizat pentru colectarea deşeurilor.
Persoanei fizice în cauză, pentru încalcarea prevederilor Legii nr.211/2011 privind regimul deșeurilor, i s-a aplicat o amendă în valoare de 6.000 lei.
Abandonarea deșeurilor este interzisă și pedepsită, potrivit Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor, care prevede că abandonarea deșeurilor se pedepsește cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoanele fizice și de la 20.000 lei la 40.000 lei, pentru persoanele juridice. În plus, cei care abandonează deșeurile ilegal, dacă sunt identificați, vor fi obligați să curețe zona și să plătească, pe lângă amendă, costurile de eliminare/ valorificare a deșeurilor prin agenți economici specializați.
Sursa foto: facebook.com