În data de 16 septembrie 2021 APM Bacău celebrează Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon pentru a atrage atenția asupra necesității de a lua atitudine și de a acționa in folosul mediului si pentru sănătatea noastră. 

Pentru a sărbători această zi, APM Bacău va desfășura în perioada 16 – 20 septembrie 2021, o campanie de informare în școlile din județul Bacău. Vor fi diseminate materiale educative la temă (pliant, chestionar, prezentare ppt, clip video), în format electronic, și va desășura o serie de dezbateri online în școli.

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), a declarat data de 16 septembrie 1991, „ZIUA INTERNAȚIONALĂ PENTRU PROTECȚIA STRATULUI DE OZON”, luând în considerare ziua de 16 septembrie 1987 când s-a adoptat Protocolul de la Montreal privind substanțele care epuizează stratul de ozon, ca o promisiune din partea guvemelor de a proteja stratul de ozon. România a aderat la acest protocol în anul 1993, asumându-și obligația de a se conforma prevederilor acestuia. 

În anul 2021 se aniversează 35 de ani de la adoptarea Convenției de la Viena, 34 de ani de la semnarea și adoptarea Protocolului de la Montreal si se serbează a 31-a zi a Ozonului sub deviza: .”Protecția noastră, a hranei și a vaccinurilor”. Tema anului 2021 celebrează peste trei decenii de cooperare internațională remarcabilă pentru protejarea stratului de ozon și a climatului. Și-n acest an, când datorită pandemiei de coronavirus confruntarea cu greutățile economice și sociale nu s-a încheiat, mesajul tratatelor de colaborare în armonie și pentru binele colectiv este mai important ca oricând. „Continuitatea în fața adversității” face din Protocolul de la Montreal un exemplu grăitor al colaborării internaționale și-al eforturilor individuale, care asigură continuarea protejării mediului la nivel global, chiar și-n perioada unei pandemii.

Ultima evaluare științifică privind degradarea stratului de ozon finalizată în 2018, ne arată că, drept rezultat, părți din stratul de ozon s-au reabilitat într-un ritm de 1-3%  la 10 ani, începând cu anul 2000. În ritmurile preconizate, ozonul din emisfera nordică și cel de la altitudine medie se va reface până în anul 2030. Cel din emisfera sudică va urma această tendință până în anul 2050, iar cel din regiunile polare până în anul 2060. Eforturile privind protecția stratului de ozon au contribuit de asemenea la lupta împotriva schimbărilor climatice, prin diminuarea emisiilor cu cca. 135 miliarde t în echivalent de bioxid de carbon, din 1990 până în 2010. Protocolul de la Montreal  a condus la înlocuirea a 99% din substanțele care degradează stratul de ozon, prezente în frigidere, congelatoare, aparate de aer condiționat și multe alte echipamente.

În această Zi a Ozonului ne sărbătorim succesul. Dar trebuie să continuăm lupta ca să menținem aceste rezultate, în special pentru a preîntâmpina apariția surselor ilegale de substanțe care degradează stratul de ozon. Trebuie să susținem deschis Amendamentul Kigali la Protocolul de la Montreal privind reducerea progresivă a utilizării hidrofluorocarburilor (HFC) la nivel mondial, care se aplică începând cu 1 ianuarie 2019. Prin renunțarea la hidrofluorocarburi (freoni), gaze cu efect puternic în încălzirea globală, acest amendament poate preveni creșterea temperaturii globale cu 0,4 °C până la sfârșitul secolului, continuând astfel protejarea stratului de ozon. Prin combinarea acțiunii de renunțare la freoni cu îmbunătățirea eficienței energetice în industria de refrigerare pentru alimente și medicamente, se pot obține beneficii climatice însemnate.

Sursa foto: radiooltenia.ro