Asociația Elevilor din Bacău au emis un comunicat de presă în care își expun părerea vizavi de testarea gratuită a elevilor simptomatici în școli.

,,În data de 12.10.2021, Direcția de Sănătate Publică a județului Bacău a transmis printr-o adresă către Inspectoratul Școlar Județean Bacău informații referitoare la testare gratuită a elevilor simptomatici în școli, citând modificarea alineatului (5) din Ordinului Ministrului Educației și Ministrului Sănătății nr. 5338/2015/2021 privind organizarea activității în cadrul instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță, modificare ce nu aduce niciun beneficiu privind siguranța elevilor.

Aflăm astfel că testarea elevilor se realizează în cea de a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv de către cadrul medical din unitatea de învățământ, iar până la efectuarea acestuia, elevii continuă vor continua activitatea în regim on-line. Prin urmare, elevii al căror test este negativ, precum și elevii care prezintă în a 8-a zi un certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, pot relua
cursurile cu prezență fizică. În caz contrat, aceștia vor relua activitatea cu prezență fizică după 14 zile.

Vor fi testați doar copiii și elevii simptomatici, în cazul în care va exista un consimțământ al părintelui/tutorelui legal, precum și consimțământul elevilor care au împlinit vârsta de 18 ani. Direcția de Sănătate Publică a județului Bacău menționează că testarea gratuită se realizează doar pentru elevii și copiii simptomatici, în conformitate cu prevederile Ordinului comun al Ministrului Educației și Ministrului Sănătății nr. 5338/1082/2021.

Așadar, accesul la testarea gratuită în școli rămâne limitat de condiția ca elevii să prezinte simptome specifice virusului SARS-Cov-2, fiind exceptați cei asimptomatici.

Ministerul pare să plece de la o prezumție greșită, conform căreia elevii asimptomatici nu sunt bolanvi și nu pot transmite virusul la rândul lor. De asemenea, Ordinul nu prevede testarea gratuită a cadrelor didactice/nedidactice.

Aceste decizii nu par a avea rolul de a menține sub control situația epidemiologică în școli, având în vedere creșterea alarmantă a numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS-Cov-2 și a numărului alarmant de clase ce își desfășoară activitatea în regim on-line la nivelul țării. Se pare că sănătatea elevilor nu este o prioritate pentru decidenți, deși România ocupă locul 1 în Uniunea Europeană la numărul de decese, respectiv numărul de
infectări cu virusul SARS-Cov-2. Asigurarea testării gratuite pentru toți elevii rămâne în continuare măsura propusă de Asociațiile Elevilor din țară, inclusiv a Asociației Elevilor din Bacău, alături de alte măsuri suplimentare, printre care și desfășurarea orelor cu prezență fizică în funcție de rata de incidență din localități.

Vedem în continuare un eșec în gestionarea pandemiei inclusiv în școli, unde orele online au rămas la același nivel de anul trecut, fără îmbunătățiri semnificative și fără a fi oferite instrumente necesare pentru desfășurarea orelor fără prezență fizică. Asociația Elevilor din Bacău le transmite decidenților să își asume o serie de măsuri pentru îmbunătățirea cursurilor, ținând cont totodată și de siguranța elevilor.

Printre acestea enumerăm achiziționarea dispozitivelor electronice conectate la internet, testarea gratuită în școli, trecerea la învățământul online în momentul depășirii unui prag de incidență stabilit pe criterii reale, legate de evoluția pandemiei și asigurarea tuturor mijloacelor de dezinfectare în școli (săpun, hârtie igienică, dezinfectant și măști).”, se arată în comunicatul de presă.