Municipiul Onești, prin Direcția Generală de Asistenţă Socială , Poliție Locală, Poliția municipală și Detașamentul de jandarmi Onești, va implementa, în perioada 11-15 octombrie 2021,  campania de prevenire și combatere a cerșetoriei desfășurată sub sloganul STOP, NU ÎNCURAJAȚI CERȘITUL.

Echipe mixte formate din personalul Direcției Generale de Asistenţă Socială Onești, Poliție Locală, Poliția municipală și Detașamentul de jandarmi Onești vor informa cetățenii că prezența cerșetorilor în stradă este strâns legată de gestul lor de a le oferi bani, și trebuie conștientizat, că aceștia sunt utilizaţi de alte persoane, care coordonează şi profită de pe urma reţelelor de cerşetori, fiind privaţi în acest fel de: educație, sănătate, îngrijire, iubire, toate acestea având consecinţe devastatoare pentru viitorul lor, lucru ce îi va afecta întreaga viaţă.

„Prin campania „STOP, NU ÎNCURAJAȚI CERȘITUL”, ediția a treia, desfășurată în perioada 11-15 octombrie 2021, dorim să identificăm copiii exploataţi prin cerşetorie, de către proprii părinţi sau reprezentanții legali. 

Cauzele asociate exploatării de către părinţi apar datorită lipsei resurselor pentru condiţii de viaţă decente, precum şi a condiţiilor educaţionale sau culturale, care împiedică acest grup de a beneficia de asistenţa socială oferită de către stat.

Totodată ne dorim prin această campanie să desfăşurăm acţiuni de informare a cetăţenilor în legătură cu nocivitatea  fenomenului.

O mare partea a copiilor străzii sunt încurajați de către cetățeni, care oferind bani din milă, amplifică acest fenomen, iar părinţii nu sunt motivaţi să caute alte soluţii pentru supravieţuire, menţinând copiii în aceeaşi stare de degradare socială şi morală care le afectează  dramatic copilăria şi prin abandonul şcolar, le limitează şansele la o viaţă decentă.   

Pe lângă scopul principal, de reducere a fenomenului cerșetoriei, campania își propune acordarea de asistență minorilor care practică cerșetoria și familiilor acestora, dacă se află într-o situație dificilă și redirecționarea cazurilor către autoritățile competente”, se arata în comunicatul primăriei Onești.