Certificatul verde va fi obligatoriu pentru toate activitățile și în aproape toate instituțiile, de luni. Anunțul a fost făcut de ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila. De asemenea, ministrul a precizat că își asumă obigativitatea prezentării documentului în Sănătate.

Potrivit ministrului, certificatul verde va fi folosit în instituțiile publice pentru toți vizitatorii care se duc în administrația publică central și locală. Accesul în magazinele alimentare și farmacii nu va fi restricționat de certificatul de vaccinare.

Ministrul a mai precizat că își asumă obligativitatea prezentării certificatului de vaccinare în Sănătate.

”Pe partea de evenimente private – nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente va fi o interdicţie totală. Aici şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură. Realitatea ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis. La partea de spaţii culturale, în mod sigur doar pentru cei vaccinaţi şi este în discuţie să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine. (…) Aici mai comportă discuţii, dar se va permite doar pentru cei vaccinaţi”, a mai declarat ministrul.

”Carantina de noapte doar pentru cei nevaccinaţi. Noaptea excepţiile se vor referi la cei care sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau sunt testaţi – au certificat verde. Cei care nu au acest certificat dar se duc / se întorc de la un loc de muncă, dacă este o urgenţă medicală – cam acestea sunt excepţiile posibile”, a mai precizat oficialul.