Salariații Gărzii Naționale de Mediu au declanșat conflictul de muncă din cauza salariilor pe care le consideră foarte mici. Între protestatari se numără și salariații Comisariatului Județean Bacău al Gărzii Naționale de Mediu (GNM). Liderul Grupei sindicale din Bacău a Sindicatului Național al Gărzii de Mediu (SNGM), Ionuț Prisacariu,a anunțat că un prim protest în acest sens a fost organizat cu circa o săptămână în urmă, dar în scurt timp ar putea avea loc o altă acțiune de protest și se vor urma pașii sindicali în acest scop.

Salariații și membrii SNGM consideră că prin nepunerea în aplicare a Ordinului ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1006/29.06.2021, prin care se intenționa eliminarea inechitățile salariale din GNM, „sunt afectate grav nu numai interesele angajaților instituției, dar și activitatea acestora în îndeplinirea atribuțiilor de inspecție și control”.

„Deși are o răspundere uriașă în ceea ce privește protejarea mediului, GNM a rămas instituția cu cei mai prost plătiți funcționari publici, în condițiile în care are responsabilitatea de a acționa non-stop împotriva poluării aerului, apei, solului, subsolului, împotriva importurilor ilegale de deșeuri și substanțe chimice, a mirosului, zgomotului, a celor care distrug pădurile, biodiversitatea, ariile protejate etc.” – spun liderii sindicali.

În opinia sindicaliștilor, este inadmisibil ca în anul 2021 să existe comisari de mediu care primesc un salariu de 2.660 de lei, cu mult sub salariul mediu pe economie. Potrivit acelorași surse, în perioada ianuarie-septembrie 2021 comisarii au făcut 26.528 de controale, valoarea amenzilor aplicate fiind de peste 80,3 milioane de lei. De asemenea, în aceeași perioadă au fost emise 285 de dispoziții de sistare a activității, 43 de propuneri de suspendare a autorizațiilor de mediu, au fost făcute 104 sesizări penale și au fost confiscate un număr de 112 mijloace auto, toate acestea cu un efectiv de 450 de comisari, la nivelul întregii țări. „GNM este și o instituție puternic subdimensionată, raportul fiind un singur comisar de mediu la 40.000 de locuitori” mai spun sindicaliștii.