Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău a prezentat situația afecțiunilor respiratorii și a vaccinării gripale de la nivelul județului Bacău, în perioada 18.10 – 24.10.2021. Astfel, potrivit datelor transmise de DSP, în perioada menționată s-au înregistrat 2109 de cazuri de infecții virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS), cele mai multe dintre ele la categoriile de vârstă 5-14 ani (617). 43 din totalul de persoane diagnosticate du IACRS au necesitat internarea.

În aceeași perioadă, s-au înregistrat și 489 cazuri de pneumonii și bronhopneumonii, cele mai multe la categoria de vârstă 2-4 ani. 83 de persoane au necesitat internarea, cele mai multe persoane (38) fiind din categoria 0-1 an.

DSP Bacău a primit până la ora actuală de la Ministerul Sănătăţii 13.780 de vaccin gripal.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

În perioada urmatoare DSP Bacău va primi o nouă tranșă de vaccin în scopul imunizării populației eligibilă la vaccinare. Ca în fiecare an, campania se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

O persoană care s-a vaccinat anti-COVID și face parte din categoriile la risc, poate primi și vaccinul gripal.

De asemenea, respectarea regulilor de igienă, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, utilizarea măștilor de protecție în locuri aglomerate și spații închise sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii.