​Guvernul a aprobat luni Hotărârea de Guvern privind sistemul garanție-returnare pentru ambalaje nereutilizabile (SGR), ce prevede o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată.

Garanția de 50 de bani va putea fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România, potrivit Hotnews.

Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele.

Prevederile sunt aplicabile pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

,,Imaginile cu tone de peturi și doze care acoperă râurile și lacurile trebuie să devină istorie. Am spus dintotdeauna că implementarea SGR este o necesitate pentru țara noastră, care în momentul de față are un procent de reciclare cel mult modest. Hotărârea de Guvern prevede ca întreaga infrastructură să fie finalizată în luna octombrie a anului viitor.
Am lucrat mult la acest proiect cât timp am fost în Ministerul Mediului și îmi doresc să îl văd devenind realitate cât mai curând.
Mecanismul și-a dovedit eficiența în țările europene unde este deja implementat, iar rezultatele privind colectarea și procesarea ajung la circa 90% din deșeurile reciclabile, așa că avem motive să fim optimiști.”, a declarat Mircea Fechet, inițiatorul acestui proiect.