Începând de astăzi 25 octombrie, ora 10.00, comunele, orașele și municipiile din România se pot înscrie în Programul Iluminat Public Ecologic.

Astfel, unitățile administrativ-teritoriale care doresc participarea în cadrul Programului privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public si-au putut crea incepand cu data de 21 octombrie conturile de utilizator în aplicația informatică pusă la dispoziție pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM). Programul are drept scop îmbunătăţirea sistemului de iluminat public stradal prin folosirea unor tehnologii mai eficiente, care să reducă semnificativ consumul de energie şi, implicit, factura publică.

Solicitanții vor depune cererile de finanțare, împreună cu documentația aferentă, în aplicația informatică prin intermediul conturilor de utilizator create.

Bugetul alocat sesiunii de finanțare este de 500 de milioane de lei.

„Trecerea de la iluminatul clasic, poluator, la cel ecologic, este un mare plus al acestui program și totodată, un mare câștig pentru unitățile administrativ-teritoriale, care sunt ajutate să economisească energie electrică și să beneficieze un iluminat public cu impact redus asupra mediului. Acest program de iluminat public nepoluant, alături de celelalte programe pe care le derulăm prin Administrația Fondului pentru Mediu, își propun să reducă această presiune permanentă pe care consumul de energie o exercită asupra mediului înconjurător. Sunt convins de interesul și deschiderea autorităților publice locale pentru atragerea de investiții în infrastructura de mediu”, a precizat Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

”Anul acesta am îmbunătățit semnificativ atât programul, cât și modul de aplicare. În primul rând, am digitalizat întregul proces, astfel toată procedura se derulează exclusiv online. Acesta reprezintă un avantaj major pentru beneficiari, care nu mai sunt nevoiți să se deplaseze la sediul AFM cu sute de pagini de documente, sau să piardă ore întregi la cozi, așa cum se întâmpla în anii trecuți. Totodată, am redus termenele și am eficientizat procedura de analiză, pentru ca beneficiarii să poată începe implementarea cât mai rapid. O altă noutate importantă este că acum programul prevede și extinderea sau completarea sistemelor existente, și nu doar înlocuirea acestora. Prin toate aceste demersuri, ne dorim să ne adresăm unei plaje cât mai largi de beneficiari și să aprobăm cât mai multe astfel de proiecte”, a declarat, la rândul său, președintele AFM, Lorand Fulop.

Finanțarea se acordă în procent de până la 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiție și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți, astfel:

  • pentru comune cu o populație de până la 5.000 de locuitori — maximum 1.000.000 lei;
  • pentru comune cu o populație de peste 5.001 de locuitori — maximum 2.000.000 lei;
  • pentru orașe — maximum 3.000.000 lei;
  • pentru municipii de rang 0 — municipiul București — maximum 25.000.000 lei;
  • pentru municipii de rang I — maximum 6.000.000 lei;
  • pentru municipii de rang II — maximum 5.000.000 lei.

Sursa foto: replicahd.ro