Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști de proximitate din cadrul Secției 2 Poliție Bacău au desfășurat activități de informare pentru prevenirea violenței domestice.
În acest context, la 8 noiembrie 2021, polițiștii au discutat cu cetățenii aflați în zona mai multor centre comerciale și în zona autogării Bacău, despre formele violenţei domestice, aspectele pe care victima trebuie să le aibă în vedere în timpul unei agresiuni pentru a-şi proteja integritatea corporală şi chiar viaţa, serviciile de care poate beneficia şi instituţiile la care poate apela pentru a obţine ajutor. Totodată, polițiștii le-au vorbit oamenilor despre posibilitatea solicitării unui ordin de protecţie împotriva agresorului, fiind informați cu privire la numerele de telefon la care pot fi sesizate situaţiile de violenţă intrafamilială.
Activitățile desfășurate fac parte din Programul național și local de prevenire a violenței în familie și a infracțiunilor de natură sexuală.
Ce să faceți dacă sunteți victima violenţei domestice
• Să vă faceți un plan de siguranţă care să conţină persoanele cu care puteți discuta despre abuz, care vă pot oferi un refugiu în caz de nevoie, care vă pot consilia şi sprijinii, care pot să depună mărturie în cazul în care se ajunge la proces şi cărora le puteți da spre păstrare documentele importante, bani etc, numerele de telefon la care puteți apela la nevoie, lista cu obiectele de care aveți nevoie în cazul în care trebuie să plecați.
• Să vă prezentați la medicul legist pentru constatarea leziunilor produse prin agresare şi obţinerea certificatului medico-legal. Încadrarea juridică a faptei se face în funcţie de numărul zilelor de îngrijiri medicale.
• Să vă prezentați imediat la Poliţie pentru a depune plângere.
• Să vă adresați Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului în cazul în care copiii au asistat la violenţe sau au fost victimele violenţelor.
• Să nu vă retrageți plângerea.
• Să soliciţi instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie care vă apără de agresor.
Apelați numărul de urgență 112!
Sursa foto: weradio.ro