Principalul poluator al orașului, transformat în decursul ultimilor peste 40 de ani într-un adevărat coșmar pentru băcăuani, halda de fosfogips, trebuie închisă și neutralizată! Problema nu mai suportă amânare, România este presată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene și riscă să fie sancționată de Comisia Europeană, dacă nu încheie socotelile cu depozitele de poluatori și nu își respectă obligațiile de mediu! Treaba e cât se poate de serioasă!, comentează viceprimarul Bacăului, Liviu Miroșeanu.
De curând, Consiliul Local Bacău a aprobat alipirea a trei terenuri de sub halda de fosfogips, care totalizează aproape 160.000 de metri pătrați. Astăzi, consilierii locali ar fi trebuit să aprobe transferul întregii suprafețe de sub haldă, din domeniul privat al orașului, în domeniul public al Statului Român. Numai că opoziția, formată din PSD și ecologiștii de la PER s-a opus, notează Miroșeanu.
,,Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu, ar fi putut prelua halda de fosfogips și s-ar fi putut ocupa de neutralizarea ei. Pentru o parte dintre aleșii locali, sănătatea băcăuanilor nu contează!  Sper, sincer, să se încheie această poveste fără sfârșit, pe care mai toate partidele și administrațiile locale au promis că o rezolvă, dar care s-a perpetuat, inclusiv pe fondul a numeroase procese și responsabilități pasate între actori publici și privați. Inconștiența și sfidarea, jocurile politicianiste nu au limită pentru unii, iar băcăuanii trebuie să știe asta!”, conchide viceprimarul.