Codul DOT indică anul și săptămâna în care au fost fabricate anvelopele. Din anul 2000, sunt folosite 4 cifre pentru a indica data fabricației. Primele 2 cifre reprezintă săptămâna, iar ultimele 2 cifre anul de fabricație.
Codul DOT (Department of Transportation) arată:
- Cine a fabricat anvelopele
- Locul de proveniență al acestora
- Garantează faptul că anvelopa a trecut testele și cerințele NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration = Administrația Națională pentru Siguranța Traficului Rutier).
- Numerele inscripționate pe Codul DOT sunt plasate împreună și adesea încercuite într-un oval. Literele „DOT” sunt urmate de minim 8 și maxim 13 litere și/ sau cifre care identifică:
- Locul în care a fost produsă anvelopa
- Dimensiunea anvelopei;
- Codul producătorului;
- Săptămâna și anul în care a fost fabricată anvelopa.
Unde este poziționat codul DOT
În mare parte a cazurilor, codul DOT se află pe peretele interior al anvelopelor. Cu toate acestea, poziționarea concretă nu este reglementată, astfel că s-ar putea să fie necesar să vă uitați cu atenție pentru a-l repera.
Anvelopele au o durată medie de viață cuprinsă între 6 și 10 ani. Pentru un șofer care parcurge în medie 24.000 de kilometri pe an, acestea ar trebui înlocuite la patru ani.
Din punct de vedere legal, trebuie să înlocuiești anvelopele atunci când adâncimea benzii de rulare scade sub nivelul de 1,6 mm. În plus, este recomandat ca anvelopele de vară să aibă o adâncime a benzii de rulare de 3 mm, iar anvelopele de iarnă de 4 mm.
Sursa foto: promotor.ro