Rodnicia toamnei se regăsește în panerele culturale ale Centrului de Cultură „George Apostu” sub forma proiectelor artistice derulate în perioada septembrie-octombrie 2021 și, mai ales, a numeroaselor proiecte și programe ce urmează să se desfășoare în luna noiembrie a anului în curs. Astfel, după turneul basarabean cu spectacolul „America de-Acasă” (Chișinău, Cahul), după Rezidența de dans contemporan „În căutarea corpului pierdut” și după Rezidența artistică internațională „Estul întâlnește Estul”, luna noiembrie a debutat cu premiera spectacolului de dans „În căutarea corpului pierdut” (3 noiembrie 2021), aceasta fiind urmată de unul dintre programele culturale de tradiție ale instituției – Simpozionul Național de Estetică (SNE), cea de- a XXVI-a ediție (11-13 noiembrie 2021).

Noua ediție a SNE propune celor interesați o tematică ce invită la analiză introspectivă, la redescoperirea lucrurilor simple, a esențelor pierdute în această încercare globală de a amâna un final previzibil în detrimentul bucuriei de trăi – „Călătorii în timp”. Simpozionul Național de Estetică va debuta în ziua de 11 noiembrie 2021, cu vernisarea expoziției de artă vizuală „Călătorii în timp”. Precizăm faptul că este vorba despre o expoziție colectivă, cu lucrări de pictură, sculptură, grafică și fotografie, simezele Muzeului de Artă Contemporană „George Apostu” găzduind o selecție de lucrări plastice aparținând unui număr de 37 de autori; totodată, este vorba despre o expoziție retrospectivă, lucrările fiind realizate în cadrul ultimelor cinci ediții ale Rezidenței Tescani. Un veritabil potpuriu de cromatici contemporane.

Colecția se află în custodia comună a artistului vizual și fotografului profesionist Ovidiu Ungureanu, fondatorul Chromatique Photo Studio Art Gallery, și a omului de afaceri Iosif Cernic.

Obligat de noile restricții impuse de incidența ridicată a infectării cu virusul SARS-CoV-2 în rândul populației României, Centrul de Cultură „George Apostu” este nevoit să reconfigureze programul evenimentului, renunțând parțial la formatul său clasic (fizic) și abordând varianta online. Astfel, cu excepția nelipsitei expoziții de artă vizuală, ce va fi vernisată în format fizic, toate celelalte activități vor fi prezentate exclusiv online, pe pagina de facebook a instituției, după cum indică programul evenimentului:

Joi, 11 noiembrie 2021 – ZIUA ARTELOR VIZUALE

 • Ora 17.00 – Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău
  – Deschiderea oficială a Simpozionului Naţional de Estetică, ediţia a XXVI-a
  – Expoziție de pictură, sculptură, grafică, fotografie „Călătorii în timp”; prezintă: prof. univ. dr. Petru Bejan
  – Prezentarea celor mai recente apariții editoriale ale Centrului de Cultură „George Apostu”: revista „Vitraliu” (nr. 55); albumul de artă „Dragoș Pătrașcu – Athanor”

Vineri, 12 noiembrie 2021 – ZIUA INTERFERENȚELOR ARTISTICE

 • SPECTACOLUL LUMII – ESTUL ÎNTÂLNEȘTE ESTUL
  concept artistic realizat de Gheorghe Geo Popa cu: Andrei Kivu (Franța) – violoncel, Ali Asghar Rahimi (Iran) – tanbour, voce Călin Grigoriu – chitară clasică, Gabriel Scalschi – coregraf,  Andra Romașcanu – coregraf producție video prezentată pe pagina de facebook a Centrului, disponibilă pentru vizionare timp de 24 de ore;

Sâmbătă, 13 noiembrie 2021 – ZIUA DRAMATURGIEI ROMÂNEȘTI

 • „America de-Acasă”, spectacol susținut la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești (23 septembrie 2021); filmul acestui spectacol va fi difuzat pe pagina de facebook a Centrului, disponibil pentru vizionare timp de 24 de ore, marcând astfel aniversarea Zilei Dramaturgiei Românești.