În fiecare an,  în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată „Ziua naţională fără tutun”, campania care anul acesta se doreste a fi un apel pentru conștientizarea nocivitatii consumului de tutun.

Sloganul campaniei este: „ȚIGĂRILE FĂRĂ FUM NU SUNT ȘI FĂRĂ RISCURI!”, iar scopul acesteia este de prevenire a iniţierii consumului produselor din tutun încălzit şi al ţigărilor electronice, precum şi a descurajarii utilizării acestor produse promovate ca fiind mai puţin nocive, prin creşterea nivelului de informare şi conştientizare în rândul populaţiei.

Campania se desfășoară pe toată durata lunii noiembrie și își propune creșterea conștientizării în rândul populației generale, dar în special în rândul adolescenților și adulților tineri, a riscurilor asociate utilizării noilor produse emergente cu nicotină, respectiv țigara electronică (ENDS – Electronic Nicotine Delivery Systems) și produsele din tutun încălzit (HTP – Heated Tobacco Products). Creșterea dramatică a utilizării acestora, în special de către adolescenți și adulți tineri, reprezintă un semnal de alarmă pentru sănătatea publică, existând o îngrijorare din ce în ce mai mare că utilizarea noilor produse ar putea
cataliza tranziția la utilizarea altor produse din tutun sau a drogurilor recreative.

Țigările electronice și dispozitivele de încălzire a tutunului sunt comercializate ca produse sofisticate, de înaltă tehnologie, care oferă utilizatorilor o modalitate de a se bucura de produse „cu risc redus” și „fără fum”. Dar, în lumina celor mai recente date privind impactul pe sănătate, consumul noilor produse se conturează ca o ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei.  Conform datelor din cel mai recent raport al OMS referitor la produsele nou emergente, există și riscul ca folosirea ENDS și HTP în locurinpublice unde fumatul este interzis să ”renormalizeze” fumatul în spații publice.

Una dintre măsurile de îmbunătăţire a sănătăţii publice pe termen scurt şi mediu o reprezintă renunţarea precoce la fumat. Aceasta poate salva vieţi. Fumătorul care renunţă la tutun înainte de vârsta de 30 de ani are aceeaşi speranţă de viaţă ca şi când nu ar fi fumat niciodată. Se estimează că, fiecare 10 ani de întârziere a renunţării la fumat, după vârsta de 35 de ani,
determină o pierdere de, aproximativ, 3 ani de viaţă Fumatul este asociat cu 30% din decesele prin cancer, cu 90% din decesele prin cancer pulmonar, 25% din decesele prin boli coronariene, 85% din decesele prin boli pulmonare cronice obstructive şi cu 25% din decesele prin boli cerebrovasculare.

Fiecare ţigară conţine mai mult de 4000 de substanţe chimice diferite, aproximativ 250 din acestea sunt toxice iar cel puţin 60 dintre acestea produc cancer. În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre
pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.