Două persoane, care abordau trecătorii cu o ofertă bogată de obiecte pirotehnice, au fost depistate ieri de jandarmii băcăuani în zona unor unități comerciale din municipiul Bacău și Onești.

În urma verificărilor efectuate asupra acestora, au fost găsite mai mult de 2000 de petarde și artificii, de diferite categorii – P1, F2, FS1, interzise la comercializare.

Jandarmii au întocmit actele procedurale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, conform prevederilor Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, dosarul fiind înaintat polițiștilor din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase, în vederea continuării cercetărilor.

În conformitate cu legislația în vigoare, orice operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an.

Totodată, pentru prevenirea unor incidente, precum și a faptelor de natură infracțională, se recomandă cetățenilor următoarele:
-să nu cumpere articole pirotehnice de la persoane neautorizate;
-să își supravegheze copiii, aceștia fiind predispuși la pericole dacă nu înțeleg riscurile la care se expun folosind petarde și artificii;
-să sesizeze orice încălcare a legii prin apel la 112 sau la cea mai apropiată patrulă de jandarmerie.

Acțiunile pe linia prevenirii și combaterii faptelor la regimul materiilor explozive vor continua în perioada următoare.