Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău a amendat 393 de agenți economici pentru că au încălcat prevederi esențiale din legislația muncii. Valoarea totală a amenzilor este de 3.786.100 lei.

Astfel, în urma controalelor efectuate, 109 angajatori au fost depistați că nu respectă reglementările legale privind utilizarea forței de muncă. Din 491 controale întreprinse în acest sens, 68 au fost găsiți că practicau munca ”la negru”.

La aceștia au fost identificate 69 persoane care lucrau fără a avea încheiat contract individual de muncă. Altele, deși aveau semnat acest act, nu erau înscrise de către angajator în registrul general de evidență a salariaților, în format electronic, REVISAL. Pentru neregulile respective, agenții economici în cauză au fost sancționați contravențional cu amenzi în sumă totală de 1.522.000 lei.

Din această sumă, 1.330.000 lei sunt amenzile dispuse pentru neîncheierea contractului individual de muncă. Dar inspectorii ITM au sancționat și 9 dintre cele 69 persoane, pentru că, în mod conștient, au acceptat să lucreze fără contract de muncă. Atunci când o persoană prestează o activitate știind în mod cert că nu are încheiat un contract de muncă, ea riscă să fie sancționată cu amendă cuprinsă între 500 și 1.000 lei.