Pentru protecția împotriva COVID-19 și limitarea complicațiilor generate de infecția cu SARS-CoV-2, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) informează asupra modalităților de administrare a vaccinului Comirnaty-Pfizer/ BioNTech împotriva COVID-19, pentru grupa de vârstă 5-11 ani, începând cu data de 26 ianuarie 2022.

Modalitatile de programare a vaccinarii copiilor sunt :

 1. Prin prezentare directă doar în cabinetele centrelor* de vaccinare dedicate copiilor (P-Ped) pe tot parcursul programului de lucru,
 2. Prin platforma de programarecu denumirea  P_Ped, doar in centrele de vaccinare regasite cu aceasta denumire, prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali.

Sunt obligatorii acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile și pe platforma națională de vaccinare, aici: https://vaccinare-gov.ro/formulare-si-chestionare/

Schema de  vaccinare  a  copiilor  cu  vaccinul  Comirnaty este  de  10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile;

Dacă se inițiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceștia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 µg.

Vaccinul Comirnaty produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech este deja aprobat pentru administrarea la populația de peste 12 ani.

Astfel, în urma finalizării evaluării datelor științifice a rezultat că raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidități și care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2.

Reglementările menționate se bazează pe studiile de siguranță și recomandările care arată că răspunsul imun rămâne maximal pentru beneficiari în cazul administrării vaccinului Comirnaty.

Studiul realizat la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani a arătat că răspunsul imun la Comirnaty administrat la o doză mai mică (10 μg) a fost comparabil cu cel observat la doza mai mare (30 μg) administrată celor peste 16 ani (măsurat prin nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2).

* CENTRELE PEDIATRICE DE VACCINARE ÎMPOTRIVA COVID-19 (P-Ped), DE LA NIVELUL JUDEȚULUI BACĂU :

 • Municipiul Bacău – Centrul de Afaceri si Expozitii – luni-duminică, interval orar 8.00-20.00;
 • Municipiul Onești- Baza Sportivă – luni-duminica, interval orar 8.00-20.00;
 • Municipul Onești – Spitalul Municipal Sf Ierarh dr. Luca – miercuri, interval orar 14.00 – 16.00;
 • Municipiul Moinești-Complexul de Servicii Sociale – luni-duminică,  interval orar 8.00-20.00 ;
 • Orașul Buhuși – Spitalul prof. Dr. E. Apetrei – luni-vineri, interval orar 9.00-14.00;
 • Orașul Dărmănești – Cămin Cultural – luni-duminica, interval orar 8.00-20.00
 • Comuna Podu Turcului – Sala de Sport – Liceul Tehnologic A.Vlahuță – luni-marți-vineri-sâmbătă, interval orar: 9.00-20.00;

Reamintim faptul ca specialistii in sanatate publica sustin ca vaccinarea ramane cea mai eficienta metoda de prevenire a formelor grave de COVID-19 si a deceselor. Vaccinarea impotriva COVID-19 este gratuita si voluntara. Prin vaccinare impotriva COVID-19:

 • se reduce riscul de infectare,
 • se reduce riscul de transmitere a virusului,
 • se reduce considerabil riscul de spitalizare,
 • se reduce considerabil riscul de deces.

Sursa foto: bursa.ro