Jandarmii băcăuani sunt o prezență activă în incinta și în zonele adiacente instituțiilor de învățământ din responsabilitatea inspectorarului și au adoptat măsurile necesare pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic.

Echipajele de jandarmi vor acoperi intervale orare în care elevii intră și ies de la cursuri, relaționând zilnic cu personalul de la punctele de acces cu atribuții în acest sens, în vederea identificării eventualelor cazuri de încălcare a legislației, atât în ceea ce privește faptele de natură penală sau contravențională, cât și a situațiilor de nerespectare a măsurilor de protecție sanitară instituite în această perioadă.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Bacău are în responsabilitate 28 școli din șapte localități (Bacău, Onesti, Tg.Ocna, Comănești, Moinești, Buhuși și Podu Turcului), în executarea misiunilor cooperând cu polițiștii băcăuani.

Jandarmii băcăuani le recomandă elevilor să nu lege prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant, să fie prudenţi în relaţiile cu persoanele cunoscute întâmplător și să nu primească bunuri de la persoane necunoscute sau despre care au puţine informaţii.

De asemenea, în cazul în care se află într-o situație dificilă să solicite ajutorul jandarmilor prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau să se adreseze direct jandarmilor aflați în dispozitiv.