Disputa dintre viceprimarul Cristian Ghingheș și primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu a ajuns pe masa judecătorilor de contencios administrativ de la Tribunalul Bacău după ce viceprimarul a atacat dispozițiile de primar prin care i-au fost retrase atribuțiile.

Viceprimarul Ghingheș solicită instanței să anuleze cele două dispoziții prin care primarul nu i-a trasat nicio sarcină de îndeplinit, principalele argumente invocate fiind nemotivarea celor două acte administrative, respectiv excesul de putere săvârșit de primarul Lucian Daniel Stanciu-Viziteu prin încercarea de a goli de conținut funcția de viceprimar.

Potrivit viceprimarului, la baza retragerii atribuțiilor a stat dorința primarului de a-l forța să demisioneze: Nu am fost de acord cu târgul politic pe care Stanciu-Viziteu l-a încheiat cu fostul primar Cosmin Necula, trimis în judecată de DNA pentru corupție. Am refuzat să demisionez pentru a lăsa locul liber unui viceprimar de la Pro România și consecințele nu au întârziat să apară. Primarul a confundat obligațiile administrative cu scamatoriile politice și chemarea acestuia în fața instanței va arăta, cu dovezi, nu doar presiunile la care am fost supus, dar și felul în care în repetate rânduri a avut impresia că poate să tranzacționeze o funcție administrativă pentru diverse interese politice, de grup.

La polul opus, primarul l-a acuzat pe Ghingheș că “nu şi-a respectat atribuţiile de viceprimar, nu şi-a respectat cuvântul dat băcăuanilor și nu şi-a respectat cuvântul dat echipei din care face parte”. Chiar dacă atunci și-a caracterizat decizia ca fiind una pur administrativă, în răspunsurile la plângerile prealabile premergătoare acțiunii în instanță primarul Stanciu-Viziteu nu a menționat niciun reproș de ordin administrativ, singura argumentare oficială fiind că primarul are dreptul să acorde și să retragă atribuții după bunul plac, conform Codului administrativ.

După retragerea atribuțiilor, viceprimarul Cristian Ghingheș a fost înlăturat din toate comisiile și grupurile de lucru municipale (urbanism, circulație, locuințe ANL, comitetul de urgență etc), i-a fost restricționat accesul la toate informațiile și documentele interne și i s-a mutat biroul într-un sediu aflat la marginea orașului. Ulterior, ca răzbunare, Ghingheș a fost exclus și din organizația locală a USR, condusă de Lucian Daniel Stanciu Viziteu, ambele sancțiuni fiind în momentul de față atacate la comisiile de arbitraj ale partidului.

La alegerile locale din septembrie 2020, Stanciu-Viziteu și Ghingheș au candidat într-un tandem primar-viceprimar pentru Primăria Bacău, cu un mesaj puternic anticorupție și cu o campanie îndreptată împotriva neregulilor administrației conduse de fostul primar Necula (ex-PSD, acum Pro România), trimis în judecată ca urmare a unei sesizări făcute de Cristian Ghingheș în anul 2017, când era consilier local. Ghingheș a renunțat la candidatura proprie în favoarea fostului deputat Stanciu-Viziteu ca urmare a negocierilor din alianța USR PLUS, în ciuda experienței sale de consilier local independent începând cu anul 2016, când a obținut peste 13% dintre voturile băcăuanilor.