Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității al Inspectoratului de Poliție Județean Bacău derulează în această săptămână activități de prevenire a agresiunilor sexuale, în cadrul campaniei naționale „Atingeri Nedorite”.

Campania, lansată de Poliția Română împreună cu Asociația Telefonul Copilului și finanțată de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, are ca obiectiv principal creșterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor si publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale acestuia. Astfel, în zilele de 3 și 4 februarie a.c., polițiștii s-au aflat printre elevii Școlii Gimnaziale „Octavian Voicu” din Bacău, ai Școlilor Gimnaziale Horgești și Sohodor, pentru a le prezenta informații despre agresiunea sexuală, adaptate vârstei lor.

Aceștia au înțeles că orice comportament sexual care nu implică consimțământul unei persoane reprezintă un abuz și au identificat formele de violență sexuală cele mai frecvente (acte sexuale non-consensuale, atingeri nedorite pe care o persoană le suportă sau este constrânsă să le facă, avansuri sau propuneri cu caracter sexual, adresate unei persoane în mod repetat și după ce aceasta a dat de înțeles că nu le dorește, constrângerea de a privi sau citi materiale cu conținut sexual, prostituția forțată). De asemenea, polițiștii le-au atras atenția asupra metodelor folosite de agresori pentru a-i ademeni sau pentru a-i constrânge să păstreze secret abuzul. În discuțiile cu elevii, polițiștii au pus accent pe măsurile de prevenire a agresiunilor sexuale și pe resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată.

Copiii au aflat că pot suna gratuit la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului, pot scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro și pe platforma online a organizației https://www.116111.ro/.

Copiilor le este dedicată și o pagină web care prezintă informații despre recunoașterea unui caz de agresiune sexuală, sfaturi de prevenire, explicații despre impactul psihologic asupra victimei și exemple de cazuri reale consiliate de organizație (editate pentru respectarea anonimatului): https://www.116111.ro/AtingeriNedorite.

Recomandări pentru elevi în vederea prevenirii agresiunilor sexuale:

– Impuneți limite clare în relațiile cu ceilalți și spuneți „NU!” la solicitările care vă fac să vă simțiți inconfortabil;

– Nu vorbiți cu persoanele necunoscute și nu le urmați dacă vă cer acest lucru; – Nu țineți secret ceea ce vi s-a întâmplat. Solicitați ajutorul unui adult de încredere ori al psihologilor Asociației Telefonul Copilului. În cazul unui abuz, denunțați la 112!

– Nu permiteți unei alte persoane să vă facă poze în ipostaze indecente și nu trimiteți astfel de materiale, chiar dacă e vorba de persoane cunoscute;

– Evitați să discutați în mediul online cu persoane pe care nu le cunoașteți, cu cu atât mai puțin să le oferiți informații personale.