Odată cu semestrul II al anului școlar 2021-2022, polițiștii de la siguranță școlară au inițiat Campania ”Împreună pentru siguranță în școli” și vor acționa împreună cu Inspectoratul Școlar – C.J.R.A.E., celelalte structuri ale M.A.I. și Poliției Română, în scopul creării unui mediu sigur atât pentru elevi, cât și pentru personalul din învățământ și implicit pentru societate.

Astfel, într-un efort conjugat, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău – Biroul Siguranță Școlară și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu jandarmii din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bacău și Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău, specialiștii din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău – Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bacău, Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău și Centrului Regional pentru Prevenirea Traficului de Persoane Bacău, vor derula activități specifice, de informare și educativ-preventive în unitățile de învățământ din județul Bacău.

Ieri, 23 februarie, au început primele activități în cadrul Campaniei. Astfel, polițiștii de siguranță școlară împreună cu lucrătorii din cadrul Centrului Regional pentru Prevenirea Traficului de Persoane Bacău s-au întâlnit elevii Colegiului Național Pedagogic ”Ștefan cel Mare” Bacău la ore de prevenire a traficului de persoane/minori.

Peste 200 de elevi au înțeles că traficul de persoane este un fenomen infracțional transnațional, care constă în vânzarea și exploatarea ființelor umane ca simple obiecte, că este una dintre cele mai profitabile infracțiuni dar și una dintre cele cu consecințe extrem de grave împotriva umanității.

Pe lângă informații privind metodele de recrutare și etapele traficului, elevii au primit recomandări și sfaturi privind măsuri și reguli de siguranță.

Pentru că orice demers eficient de luptă împotriva traficului de persoane are în vedere desfășurarea activităților de informare/conștientizare a segmentelor vulnerabile de populație (femei, tineri, persoane din categorii defavorizate) asupra fenomenului și riscurilor asociate, astfel de activități vor continua permanent în unitățile școlare din județ.