Persoanele fizice obișnuite scapă de obligația de a avea cont în Spațiul Privat Virtual (SPV) al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a confirmat instituția la solicitarea avocatnet.ro. Persoanele fizice obișnuite vor putea relaționa cu Fiscul, în continuare, și prin documente tipărite.

„Întrucât obligația legală menționată nu vizează persoanele fizice care nu desfășoară o profesie liberală sau nu exercită o activitate economică în mod independent, acestea pot interacționa cu ANAF prin documente tipărite și după data de 1 martie 2022. Menționăm, totuși, că ANAF încurajează și persoanele fizice care nu sunt vizate de obligația de mai sus să utilizeze mijloacele de comunicare la distanță la transmiterea cererilor către organul fiscal, prin înregistrarea în SPV”, a clarificat, la solicitarea avocatnet.ro, Sabina Zereș, Șeful Serviciului de comunicare, relații publice și mass media din cadrul ANAF.

Obligația aplicabilă din martie 2022 vizează, mai exact, persoanele juridice, asocierile și alte entități fără personalitate juridică, precum și persoanele fizice care desfășoară profesii liberale sau exercită o activitate economică în mod independent (ca PFA, întreprindere individuală sau întreprindere familială).

Sursa:avocatnet.ro