170 de elevi de la Școala Gimnazială ”Emil Racoviță” Bacău au fost vizitați de polițiștii de siguranță școlară. Polițiștii i-au învățat pe elevi să nu ia parte la fapte care contravin legii și sunt considerate contravenții sau infracțiuni.

Delincvența poate fi evitată dacă elevii nu se lasă atrași de așa numiții ”prieteni” în comiterea unor infracțiuni ale căror consecințe pot fi grave.

Astfel, elevii au fost îndemnați:

• să nu consume băuturi alcoolice, acesta fiind cauza comiterii celor mai multe infracțiuni cu violență; din păcate, pentru mulți tineri distracția este condiționat de consumul de alcool sau mai rău, de droguri;

• să evite disputele verbale, persoanele irascibile, puse pe harță, să nu se implice în scandaluri sau încăierări;

• să folosească un limbaj controlat, fără jigniri și să evite pe cât posibil compania persoanelor cunoscute ca fiind violente;

• să nu-și facă singuri dreptate lovind adversarul; de la o palmă sau îmbrânceală, victima se poate dezechilibra și lovi, iar riscul unor complicații nu este de neglijat.

Polițiștii atrag atenția și părinților. Pentru a preveni atragerea copilului în comiterea diverselor infracțiuni este foarte importantă implicarea parintelui. Este necesar ca aceștia să-și asculte copiii în mod activ-participativ, nu doar prin prisma propriilor opinii.