Locuitorii a două comune din judeţele Covasna şi Braşov ceruseră modificarea traseului invocând motive economice şi de mediu, dar CNAIR nu a ţinut cont de petiţii. Autostrada care va lega Bacăul de Braşov va avea 162 de kilometri şi va costa aproximativ 3,5 miliarde de euro, scrie adevărul.ro.

O petiţie vizavi de traseul autostrăzii A13 a fost iniţiată de locuitorii comunei Ilieni, din judeţul Covasna. Sătenii s-au declarat nemulţumiţi de faptul că traseul propus de CNAIR va conduce la scăderea nivelului de trai al locuitorilor, dar şi la creşterea semnificativă a poluării de mediu şi a celei fonice.

Ulterior, au iniţiat o acţiune similară şi locuitorii din comuna Hărman, judeţul Braşov, care spun că realizarea autostrăzii Braşov-Bacău presupune demolarea a mai bine de 50 de gospodării – majoritatea cu case construite în ultimii 10 ani – care se află pe traseul autostrăzii.

După analizarea petiţiilor, reprezentanţii CNAIR au anunţat că nu vor modifica traseul stabilit iniţial de proiectant.

5 milioane de euro-studiul de fezabilitate

Deşi termenul de finalizare a studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic era ianuarie 2023, Search Corporation, societatea care se ocupă de proiect, a cerut prelungirea lucrărilor până în vara lui 2023.

Contractul pentru proiectul „Elaborare Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic de Execuţie pentru Autostrada Braşov-Bacău” pentru A13 a fost câştigat de Asocierea Search Corporation SRL – Primacons Group SRL în luna martie a anului 2020. Valoarea contractului este de aproximativ 5 milioane de euro (20.093.359,86 lei fără TVA ).

SURSA: adevarul.ro