Între 23 februarie și 4 martie 2022, lanțurile de magazine Lidl, Kaufland și Mega Image au fost amplu controlate de ANPC. În toate trei au fost găsite nereguli care constau în comercializarea a diverse produse alimentare fără informații privind data și ora deschiderii ambalajului și lipsa afișării alergenilor pe etichetele unor produse alimentare, comercilizarea produselor în afara datei durabilității minimale și comercializarea unor produse congelate neconforme (alimente cu culoarea modificată sau cu acumulări mari de gheață în ambalaj.

Amenzile aplicate au fost în valoare totală de 3,9 milioane lei. Mai mult de atât, ANPC a dispus și oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor alimentare cu deficiențe. Pe deasupra, alte propuneri au fost închiderea temporară a unității, pe o durată de cel mult 6 luni, iar 30 de propuneri au avut în vedere încetarea practicii incorecte.

Mai mult, Kaufland a retras voluntar și preventiv, din motive ce țin de protejarea consumatorilor, produsul K- BIO AVOCADO 2 BUC, a notat ANSVSA, într-un comunicat.

,,Fructele au originea în Columbia și au fost distribuite de un furnizor din Olanda. Lotul de fructe contaminat a fost a fost comercializat de Kaufland în perioada 11-18 martie 2022, iar motivul retragerii de la vânzare este „depăşirea limitei legale de reziduuri de pesticide (clorpirifos și clorfenapir)”. Clienții care au achiziționat produsul cu datele de identificare prezentate „sunt rugați să nu-l consume şi se pot prezenta în orice magazin pentru a-l returna, până la data de 1 aprilie 2002 și vor primi contravaloarea sa, fără a mai fi necesară prezentarea bonului fiscal”, a precizat retailerul german.