Teatrul Municipal „Bacovia” prezintă, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, marcată pe 27 martie,  expoziția de fotografie, intitulată „Teatrul Bacovia, o istorie în imagini”. 

Expoziția al cărei vernisaj va avea loc duminică, 27 martie 2022, de la ora 12.00, în Piața Tricolorului din municipiul Bacău, cuprinde fotografii din spectacolele teatrului, din cei 74 de ani de activitate neîntreruptă în slujba scenei și a spectatorilor.

Fotografiile  au menirea de a face o trecere prin stagiunile teatrului, de la spectacolele montate în anii 1960, la cele din 2022, atât la secția Animație, cât și la Dramă. 

Evident, expoziția nu este exhaustivă, formula în care a fost gândită dorindu-și să aducă mai degrabă atmosfera diferitelor etape de creație ale teatrului, cu actorii care se aflau la acel moment aici. Alegerea lor a fost motivată de starea fizică în care se găsesc aceste fotografii, o arhivă în adevăratul sens al cuvântului fiind o muncă ce se derulează în prezent. 

„O sală de teatru este un loc mare fără ferestre, unde fiecare om devine o fereastră, potrivit spusei inspirate a unui dramaturg român contemporan. O fereastră deschisă spre lumea celuilalt, pentru că la teatru ieși din cercul tău strâmt și privești spre altul, încercând să înțelegi ce se petrece cu el, de ce acționează într-un anumit fel”, este de părere Carmen Mihalache, critic de teatru, care va participa la vernisajul expoziției. 

„Din punct de vedere documentar, fotografia este șansa reală la re-trăire a ceea ce a fost la un moment dat, surprins concret și cu acuratețe pe peliculă sau, mai nou, în mod digital. Recuperarea memoriei, re-crearea unor situații care s-au petrecut, toate acestea sunt posibile grație fotografiei. Artistul fotograf este, la rândul său, un păstrător, un gardian al memoriei, pentru că el este cel care, garantează, pentru viitor, accesul la ceea ce se petrece aici și acum”, declară Ovidiu Ungureanu, artist fotograf.