1. În cazul în care descrierile din motorul de căutare includ nume de produse, urmate de expresii cum ar fi „ieftin” sau „livrare gratuită”, acestea sunt de multe ori site-uri frauduloase.

2. Este bine să fie verificate identitatea și datele de contact ale vânzătorului din pagina de „informații legale” de pe site.

3. Consultați părerile altor consumatori cu privire la vânzător.

4. Este necesară verificarea autenticității mărcii de încredere, dacă există, prin consultarea pe site-ul oficial al companiei care o oferă.

5. Se recomandă verificarea pe site-ul producătorului dacă există o listă a vânzătorilor oficiali sau dacă au denunțat anumite site-uri care vând produse contrafăcute.

6. Este bine să se compare prețurile cu cele din magazinul oficial. Nu trebuie să aveți încredere în site-urile care prezintă oferte extrem de atractive pe internet.

7. Comparați logo-ul oficial al producătorului cu cel postat pe site-ul care nu vă inspiră încredere sau aplicat pe produsul care urmează să fie vândut.

8. Consultați condițiile generale de vânzare și verificați respectarea drepturilor consumatorilor.

9. Feriți-vă de site-uri cu design slab calitativ, site-uri scrise în limbă română cu greșeli sau site-uri care afișează imagini de proastă calitate.

10. Plătiți prin mijloace sigure. Evitați transferurile de bani prin ordin de plată, transfer de numerar sau chiar transfer bancar. Puteți plăti cu cardul în siguranță.

În cazul în care ați cumpărat articole contrafăcute:

• Verificați la banca sau la emitentul cardului și cereți detalii privind modalitățile prin care vă puteți primi banii înapoi, de exemplu procedura de refuz la plată, dacă ați utilizat un mijloc de plată precum cardul.

• Contactați producătorul și informați-l cu privire la faptul că există un site care vinde produse contrafăcute. Deoarece acesta deține drepturile de proprietate intelectuală, poate lua măsurile legale care se impun împotriva acestui site fraudulos.

• Dacă ați fost victima unei activități de contrafacere, puteți înainta o reclamație către poliție, vamă sau puteți solicita asistența autorităților locale cu atribuții în domeniu.