DSP Bacău anunță că la nivelul Scolii Gimnaziale N. Iorga Bacau, exista un focar de gastroenterita acuta cu 32 de cazuri din care 5 copii s-au prezentat la CPU Pediatrie-SJU Bacau, in data de 04.05.2022, restul cazurilor fiind relatate de catre directorul scolii si invatatorii claselor care au fost anuntati de catre parinti.

Cei 5 prescolari care s-au prezentat la spital, au acuzat dureri abdominale si varsaturi si au fost diagnosticati cu sindrom dispeptic. Acestia au primit tratament, evolutia fiind favorabila, nefiind necesara
internarea.

Aceste cazuri se regasesc la 3 grupe pregatitoare si toate cazurile au fost izolate la domiciliu.

Din ancheta epidemiologica efectuata de catre specialistii Directiei de Sanatate Publica, reiese ca prescolarii nu au consumat in comun nici un aliment, nu au fost in excursie in grup cu clasa/scoala si nu s-au efectuat dezinfecţii/ dezinsecţii ȋn ultima perioadă.

Se impun urmatoarele masuri :
– Triaj epidemiologic la intrarea ȋn clasă privitor la simptomatologia de tip digestiv/respirator,
conjunctivită; supravegherea clinico-epidemiologică a preşcolarilor pentru o perioadă de 7 zile;
– Fiecare prescolar va avea pacheţel cu mancare şi sticluţă de apă individuale;
– Asigurarea curăţeniei şi dezinfecţiei ȋn şcoală;

În eventualitatea in care se vor prezenta la spital si alti prescolari/scolari din aceasta scoala DSP Bacau a recomandat SJU Bacau, sa recolteze probe in vederea efectuarii investigatiilor specifice de laborator, dupa caz.