Medicii de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi şi cei de la Spitalul „Sf Spiridon” au efectuat transplanturi renale şi hepatice în urma prelevării organelor de la un donator din judeţul Bacău aflat în moarte cerebrală.

Coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi, dr Raluca Neagu, a declarat că donatorul este o femeie de 31 de ani, din judeţul Bacău.

Potrivit sursei citate, prelevarea de organe a avut loc în cursul zilei de sâmbătă, la Spitalul Judeţean Bacău. În timpul intervenţiei au fost prelevaţi rinichii, ficatul şi corneea.

„Transplantul hepatic s-a efectuat sâmbătă noaptea, la Spitalul ‘Sf. Spiridon’ din Iaşi. Beneficiară este o femeie de 39 de ani care suferea de hepatită şi ciroză”, a declarat coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi.

Coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, prof.univ.dr Adrian Covic, a declarat că beneficiarii transplantului renal sunt doi pacienţi care se aflau în evidenţele medicilor ieşeni şi care aveau nevoie de dializă pentru ca rinichii lor să funcţioneze.

Unul dintre primitori este un bărbat de 37 de ani din judeţul Iaşi, inclus în programul de dializă din luna iunie a anului 2021, care fusese diagnosticat cu glomerulonefrită cronică în stadiu final. Al doilea rinichi a fost transplantat către o femeie de 55 de ani din oraşul Roman, judeţul Neamţ, inclusă în programul de dializă din 2020, fiind diagnosticată cu insuficienţă renală secundară diabetului zaharat.

Operaţiile de transplant au durat aproximativ 4 ore şi jumătate, au fost finalizate cu succes, pacienţii aflându-se acum în perioada de supraveghere medicală. În total, de la începutul anului, echipa medicală de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” a realizat un număr de 22 de transplanturi renale.

Sursa: www.agerpres.ro