Inspectoratul Școlar Județean Bacău, în calitate de beneficiar al proiectului cu finanțare europeană „EDUgate – Măsuri integrate de sprijin pentru creșterea accesului și participarii la educație dedicate preșcolarilor și școlarilor din cartierele Izvoare și Letea – Republicii, Municipiul Bacău”, organizează, vineri, 20 mai 2022, o primă activitate prin care se va marca cea de a 20-a ediție a Zilei mondiale pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare.

Evenimentul va avea loc în  Parcul „Cancicov”, între orele 11.00-13.00. Vor participa elevii din cele 4 unități de învățământ preuniversitar partenere, respectiv de la Școala Gimnazială „Domnița Maria”, Școala Gimnazială „Alecu Russo”, Școala Gimnazială „Octavian Voicu” și Școala Gimnazială „Ion Luca” (structură a Liceului Tehnologic „Dumitru Mangeron”). Vor fi organizate ateliere de face painting, desene pe asfalt, jocurile copilăriei, dar și întreceri sportive.

Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare este marcată în fiecare an la data de 21 mai. Această zi a fost stabilită la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), care joacă un rol important pe plan mondial în promovarea diversităţii culturale.

Obiectivul general al proiectului EDUGate este cel de reducere a numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială în Zona Urbană Marginalizată (ZUM) Izvoare și Zona Distinctă (ZD) Letea, prin îmbunătățirea calității vieții, creșterea coeziunii sociale și  îmbunătățirea mediului de viață. În acest sens, se are în vedere o abordare multisectorială, care vizează grupul țintă din mai multe unghiuri și domenii de intervenție. Întregul grup, format din 191 de precolari și școlari, va beneficia prin acest proiect de un pachet integrat de servicii – măsuri de acompaniere, sprijin material și mediere personalizată – printr-o serie de acțiuni ce vor fi elaborate și implementate prin intermediul unei echipe multidisciplinare cu experții din proiect

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 1.811.631,37 lei, din care 95% fonduri nerambursabile. Proiectul va fi implementat timp de 23 de luni, până în data de 31 decembrie 2023.