Seceta usucă afacerile agricultorilor băcăuani, iar aceștia sunt nevoiți să ceară ajutor de la Guvern. Asociația Județeană a Producătorilor Agricoli Bacău au emis un comunicat de presă adresată Prefectului Bacăului, Lucian-Gabriel BOGDĂNEL.

,,Domnule Prefect,

Asociatia Judeteana a Producatorilor Agricoli Bacau, va face cunoscut ca in judetul Bacau, datorita cantitatilor mici de precipitatii care au cazut in primavara acestui an, s- a instalat fenomenul de seceta pedologica extrema.

Aceasta situatie extrema este certificata de catre Administratia Nationala de Meteorologie

La data de 28 iunie 2022 ,continutul de umiditate pe profilul de soi 0-100 cm in cultura graului de toamna, prezinta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute(seceta pedologica puternica si extrema ) in Moldova, Dobrogea, Crisana si Maramures.

În cultura de porumb, rezerva de umiditate din sol pe adancimea 0-100 cm prezinta valori scazute si deosebit de scazute ,seceta pedologfica fiind moderata ,puternica si extrema , in Dobrogea si Maramures ,pe suprafete extinse din Moldova , Transilvania ,Banat si Crisana.

Deoarece producatorii agricoli din judetul Bacau inregistreaza pierderi pana la aceasta data de peste 50% la culturile de grau, orz si rapita si pierderi la culturile de primavara care nu se pot contabiliza la aceasta data , prin prezenta va rugam sa ne sprijiniti prin comunicarea catre Guvern a situatiei exceptionale aparuta in judetul Bacau si prin organizarea comisiilor pentru constatarea calamitatilor la nivelul UAT-urilor si institutiilor abilitate

Va multumim in mod deosebit pentru sprijinul pe care il veti acorda producatorilor agricoli din judetul Bacau.”, se arată în comunicat