La a treia probă scrisă din cadrul Evaluării Naționale 2022, cea la Limba și literatura maternă, în județul Bacău s-au înscris 29 de elevi de la Școala Gimnazială „Dani Gergely” din Ghimeș și s-au prezentat 25. Nu s-a înregistrat nicio eliminare pentru tentativă de fraudă.

Primele rezultate ale sesiunii din acest an a examenului vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14.00. Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00), care pot fi transmise și prin mijloace electronice. Candidații care depun/transmit contestațiile  completează, semnează și depun/transmit inclusiv o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate joi, 30 iunie.

Comunicarea rezultatelor obținute se va face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, respectându-se Regulamentul General privind Protecția Datelor Personale, în baza unor coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite acestora, cu semnătură de primire, la prima probă susținută.

Media generală obținută în examenul de Evaluare Națională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.