La Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău a avut loc ieri, 02.06.2022 o conferință de presă în cadrul căreia a fost anunțat acordul de parteneriat încheiat între UAT Municipiul Bacău, UAT Comuna Letea Veche, UAT Comuna Hemeiuș, UAT Comuna Măgura, UAT Comuna Luizi Călugăra, UAT Comuna Nicolae Bălcescu și UAT Comuna Mărgineni, pentru realizarea proiectului ,,Modernizarea și extinderea transportului public la nivelul zonei metropolitane a Municipiului Bacău”.

Este un proiect în valoare de 14.474.000 de euro (exclusiv TVA) depus în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru achiziția a 24 de autobuze electrice, 5 microbuze electrice, 10 stații de încărcare rapidă și 29 stații încărcare standard. Alături de Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, primarul municipiului Bacău, au mai fost prezenți: Iordache Costraș – primarul comunei Măgura, Constantin Sava – primarul comunei Hemeiuși, Edmond David Leonard – primarul comunei Luizi Călugăra, Șiler Anton – primarul comunei Nicolae Bălcescu, precum și reprezentații aparatului tehnic operațional al Asociației de
dezvoltare intercomunitară Zona Metropolitană (ADIZM).

În luările de cuvânt din cadrul conferinței de presă, la unison, edilii locali prezenți și-au exprimat bucuria și entuziasmul de a se implica în acest proiect care reprezintă un semn evident al implicării concrete pentru binele comun, trecând peste orgoliile și orientările politice.

”Este un proiect binevenit pentru comunele limitrofe Bacăului. Un subiect sensibil, pe care de-a lungul anilor, au încercat mulți să îl rezolve. Este un început. Am aderat la acest proiect pentru că avem nevoie de un transport public. Îmi doresc să ajungem la finanțarea acestui proiect și sper să nu existe niciun impediment. Indiferent de culoarea politică proiectele trebuie să meargă mai departe”, a declarat Anton Șiler, primarul comunei Nicolae Bălcescu.

La rândul său, Constantin Sava, primarul comunei Hemeiuș, a menționat că ”suntem întru totul de acord pentru realizarea acestui proiect”.

”Subscriu întru totul la ceea ce s-a spus: culoarea politică nu are ce căută într-o astfel de asociere. Suntem primari diferiți ca orientare politică, ne înțelegem bine și am făcut pași destul de mari. Este un proiect ambițios și cu siguranță cred că va revoluționa transportul public de călători din Bacău și cele 6 comune semnatare ale acordului, Cred că ne vom bucura de binefacerile acestui proiect major care va schimba percepția privitor despre transportul public”, a zis Iordache Costraș, primarul comunei Măgura.

”Dincolo de nevoia pe care o simțim în îmbunătățirea transportului public, putem vorbi de un entuziasm nedisimulat. Consider important și factor ecologic al acestui proiect. Să fim conștienți că trebuie să trăim într-un mediu cât mai sănătos. Îmi exprim speranța și încrederea că vom soluționa aceste proiecte”, a afirmat Edmond David Leonard, primarul comunei Luizi Călugăra.

De asemenea, primarii din comunele semnatare au hotărât și înființarea și gestionarea Serviciului metropolitan pentru gestionarea câinilor fără stăpân, o inițiativă considerată de toți participanții ca fiind de bun augur și urgentă pentru Zona Metropolitană.

”Astăzi vom face primul pas, prin contractarea unei companii care să ne ofere un studiu de oportunitate și fundamentare pentru delegarea acestui serviciu, iar anul viitor mi-aș dori să avem un serviciu metropolitan de gestionare a câinilor fără adăpost”, a mai precizat primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu.