Una dintre prioritățile polițiștilor băcăuani pentru anul 2022 este prevenirea violenței în familie. Astfel, poliţiştii monitorizează cazurile pentru cunoaşterea fenomenul în raza de competeță, înregistrează cazurile sesizate (indiferent de gravitatea lor) şi intervin când situaţia o impune, conform competenţelor.

Cu fiecare activitate desfășurată polițiștii își propun identificarea cazurilor de violenţă domestică şi a factorilor declanşatori sau favorizanţi specifici fiecărui caz în parte, promovarea unor măsuri educativ-preventive și informarea populaţiei cu privire la prevederile legale în domeniul prevenirii violenţei domestic și are ca grup țintă potenţiale victime, agresori, dar și întreaga comunitate.

Violența în familie, fie ea emoțională, fizică sau de orice altă natură, provoacă traume victimelor și celorlalți membri ai familiei. Astfel, Poliția Română intervine pentru protejarea grupurilor vulnerabile și pentru sensibilizarea cetățenilor contribuind astfel la schimbarea mentalităţii care perpetuează comportamentul abuziv în familie.

La data de 3 august a.c., polițiștii de prevenire, împreună cu cei din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Pudu Turcului și ai Postului de Poliție Răchitoasa, cu sprijinul Primăriei comunei Răchitoasa au inițiat o activitate pentru prevenirea violenței în famile.

Polițiștii s-au întâlnit cu peste 40 de cetățenii din comuna Răchitoasa, au discutat diferite situații de violență în familie în care au fost implicați atât minori, cât și adulți și au subliniat consecințele unor astfel de fapte asupra tuturor.

Cei prezenți au primit informații cu privire la consecințe legale, psihologice și comportamentale care pot rezulta dintr-un comportament violent, dar și despre modalități de combatere a acestuia, noile modificări legislative și informații despre ordinul de protecție provizoriu, ordinul de protecție sau ce consecințe decurg din încălcarea acestuia.

Având în vedere importanța temei supuse discuției, cât și interesul manifestat de persoanele participante, polițiștii vor continua astfel de activități și în alte localități de pe raza județului Bacău. Polițiștii vă sfătuiesc ce să faceți dacă sunteți victima violenţei domestic!

• Să vă faceți un plan de siguranţă care să conţină persoanele cu care puteți discuta despre abuz, care vă pot oferi un refugiu în caz de nevoie, care vă pot consilia şi sprijini, care pot să depună mărturie în cazul în care se ajunge la proces şi cărora le puteți da spre păstrare documentele importante, bani etc, numerele de telefon la care puteți apela la nevoie, lista cu obiectele de care aveți nevoie în cazul în care trebuie să plecați.

• Să vă prezentați la medicul legist pentru constatarea leziunilor produse prin agresare şi obţinerea certificatului medico-legal. Încadrarea juridică a faptei se face în funcţie de numărul zilelor de îngrijiri medicale.

• Să vă prezentați imediat la Poliţie pentru a depune plângere.

• Să vă adresați Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului în cazul în care copiii au asistat la violenţe sau au fost victimele violenţelor.

• Să nu vă retrageți plângerea.

• Să soliciţi instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie care vă apăra de agresor.

Apelați număr de urgență 112!