Teatrul Municipal „Bacovia” prezintă pe 24 și 25 septembrie, de la ora 19.00, premiera spectacolului „INSECTE”, adaptare de Alexandru Ivănoiu, după Frații Čapek.

Este prima premieră a stagiunii 2022-2023.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Eliza Noemi Judeu, Bianca Babașa, Minodora Broscoi, Vlad Nicolici, Tudor Hurmuz, Dumitru Rusu, Ștefan Huluba.

Regia artistică semnată de regizorul băcăuan Mădălin Hîncu, scenografie de Răzvan Bordoș, sound design: Adrian Piciorea, lighting designer: Costi Baciu, coregrafie: George Pleșca.

„Rezultat al contextului interbelic european, piesa „Scene din viața insectelor” este o satiră despre sensul existenței în vremuri de criză ale istoriei. Dat fiind faptul că lumea așa cum o știm noi astăzi se confruntă cu o serie de dileme social-politice extrem de complicate, mi se pare necesar ca teatrul să vină în întâmpinarea lor și să încerce să ofere comunităților un sens în fața haosului. Spectacolul pe care îl oferim publicului băcăuan este povestea unui Vagabond, un „oarecare dintre noi” dispus

 să ne poarte în lumea aparent inofensivă a insectelor. Însă pe parcursul acestei călătorii descoperim situații extrem de familiare din viața noastră de zi cu zi, iar granița dintre insectă și om devine din ce în ce mai ștearsă.

Această delimitare fragilă este punctul nevralgic al poveștii și ea conține întrebarea fundamentală a spectacolului: ce înseamnă să fii Om? 

Altfel spus, ce ne definește? Dorința de a trăi intens, fără consecințe, precum fluturii? Dorința de a avea și de a aduna, precum prădalnicele? Dorința de a cuceri cu orice preț, precum furnicile?”

Pentru a împlini această călătorie satirică, am adunat o echipă de creație care cred că a trecut cu brio pariul estetic propus de frații Capek. Ei sunt creatorii atmosferei imersive și surprinzătoare a experienței numite „INSECTE”: Răzvan Bordoș (scenograf), Alexandru Ivănoiu (asistent dramaturg), Adrian Piciorea (sound designer), Costi Baciu (lighting designer) și George Pleșca (coregraf). Și nu în ultimul rând, mulțumesc Elizei, Biancăi, Minodorei, lui Tudor, Vlad, Ștefan și Dumi pentru încrederea oferită și pentru pofta de joc molipsitoare”, declară regizorul Mădălin Hîncu.

„Scene de viața insectelor” de Frații Čapek a fost scris acum 100 de ani. Împreună cu regizorul Mădălin Hîncu ne-am pus o primă întrebare: „Câte s-au schimbat în 100 de ani?”. Această întrebare ne-a dus imediat la o a doua: „Ce a rămas la fel în acești 100 de ani?”. Textul, așa cum îl veți vedea pe scena Teatrului Municipal Bacovia, s-a metamorfozat în urma acestor întrebări. La distanța dintre două războaie, urmărind alegoric viața insectelor, concentrând umanitatea într-un simplu ”boschetar”, „Insecte” devine un urlet necesar”, explică dramaturgul Alexandru Ivănoiu, care semnează adaptarea textului.

Spectacolul este recomandat persoanelor +14 ani.

Biletele au fost puse deja în vânzare la agenția de bilete, dar și online!